Det är under slutpläderingen mot Smyckesligan som de skarpa formuleringarna från Jan Wennerbrandt framförs för Luleå tingsrätt. Anna Vallin har då presenterat den bevisning som enligt henne styrker åtalet mot trion.
Ett brottspåstående som pekar ut de två männen, 24 och 29 år gamla, och den 25-åriga kvinnan för att olovligen ha hälsat på i ett stort antal hem i Bodenområdet och plockat med sig smycken.
Åklagaren pekar inledningsvis på det faktum att den 24-årige mannen vid fyra tillfällen tidigare är dömd för liknande brottslighet: 2011 i Frankrike och sedan dess vid tre tillfällen i Italien. Den senaste domen på ett års fängelse meddelades i oktober 2013, då 24-åringen redan befann sig i Boden.
– Han kommer enbart till Sverige för att begå brott. De här stölderna upphörde också tvärt när de här tre greps, säger Anna Vallin under slutanförandet där hon bland annat pekar på systematiken i stölderna.
För männen yrkade Vallin på fyra till fem års fängelse för uppemot 15 grova stölder. Om bevisningen inte räckte till var åklagarens alternativa krav två år bakom lås och bom för häleri.
Kravet mot den 25-åriga kvinnan landade på två års fängelse med ett alternativ på ett år.
Samtliga kommer att utvisas ur landet efter avtjänat straff, om rätten går på åklagarens linje.
Jan Wennerbrandt tyckte att Vallin gick för långt.
– Fem år! Då talar vi om brott mot person. Till och dråp kan hamna i det läget och här handlar det om förmögenhetsbrott, konstaterar advokaten och sågar sedan bevisningen mot hans klient, den 29-årige mannen:
– Det finns inte på någon av brottsplatserna spår att han har varit där.
Magnus Ericsson, som försvarade 24-åringen, tyckte att åklagarens bevisning var mycket svag.
– Det finns ytterst svaga analyser av skospår och det räcker inte för att döma för stölderna, säger Ericsson.
Att trion, efter ett snabbt beslut av Luleå tingsrätt, får invänta dom i häktet tyder på något annat.
Dom meddelas om en vecka.