Advokaten om "luftfakturorna": "Väldigt allvarligt brottsupplägg"

Det finns omfattande tung bevisning i penningtvättshärvan gällande alla "luftfakturor" på närmare 66 miljoner kronor och Roger Åströms aktiefiffel med gåvobreven.
I alla fall enligt BDX:s advokat som uppger att allting avslöjades i bolagets egen internutredning.
– Ett avancerat, väldigt allvarligt brottsupplägg, säger Kristoffer Ståhl.

Advokaten som representerar BDX menar att bolaget har starka skäl att misstänka grova ekobrott begångna i maskopi av förre toppchefen i Luleå samt storägaren Roger Åström. "BDX anser att fakturorna är falska och nu är det åklagaren som får utreda det vidare", säger Kristoffer Ståhl.

Advokaten som representerar BDX menar att bolaget har starka skäl att misstänka grova ekobrott begångna i maskopi av förre toppchefen i Luleå samt storägaren Roger Åström. "BDX anser att fakturorna är falska och nu är det åklagaren som får utreda det vidare", säger Kristoffer Ståhl.

Foto: Arkiv

Luleå2025-01-14 07:00

Nyheten i korthet

  • BDX:s advokat Kristoffer Ståhl beskriver en penningtvättshärva med koppling till BDX som ett "avancerat, väldigt allvarligt brottsupplägg". Cirka 900 "luftfakturor" på närmare 66 miljoner kronor och aktiefiffel med gåvobreven är involverade.
  • En tidigare BDX-chef i Luleå misstänks ha skapat över 900 falska ordrar för påhittade jobb utförda av storägaren och förre styrelseordföranden Roger Åströms två bolag mellan 2019-2023.
  • Luleå tingsrätt har fryst ytterligare 38 miljoner kronor av Roger Åströms tillgångar efter misstankar om förfalskade gåvobrev. BDX befarar att Åström har försökt undanskaffa stora tillgångar.

Förra veckan kunde vi rapportera om alla nya detaljer i penningtvättshärvan med koppling till BDX, där totalt sju personer misstänks för grova ekobrott. 

I handlingar inskickade till Luleå tingsrätt av Advokatfirman framkom hur BDX anser att brottsuppläggen har sett ut. Den misstänkte tidigare BDX-chefen i Luleå i 50-årsåldern – som bland annat misstänks för grov trolöshet mot huvudman – ska under åren 2019-2023 ha skapat över 900 falska ordrar för påhittade jobb utförda av storägaren och förre styrelseordföranden Roger Åströms två bolag Kusttrafik i Piteå AB samt Roger Åström åkeri AB.

Totalt handlar det om 65 734 888 kronor för arbeten och tjänster som aldrig ska ha levererats och över hälften – cirka 38 miljoner kronor – ska därefter ha slussats vidare till en Luleåföretagare i 60-årsåldern som också misstänks i härvan. 

undefined
Över 900 misstänkt falska fakturor, i flera fall på över en miljon kronor vardera. Via sin advokatfirma redovisar BDX en förbluffande stor mängd transaktioner mellan toppchefen och Roger Åströms bolag som enligt bolaget rör helt påhittade arbeten och tjänster.

Advokat Kristoffer Ståhl, som representerar BDX, beskriver i stora drag hur den misstänkta storsvindeln upptäcktes.

– BDX misstänkte att oegentligheter hade inträffat och då inledde man sin internutredning, säger advokaten som dock inte går in på närmare detaljer kring när bolagets utredning egentligen påbörjades. 

Bevisläget rörande de påstådda "luftfakturorna" är ännu okänt, exempelvis om det finns teknisk bevisning i form av färddata i lastbilar och dylikt som indikerar att transportkörningar och andra tjänster aldrig utfördes.

– Det finns bevisning, det är allt jag kan säga. Men vilken typ av bevisning kan jag inte gå in på nu av respekt för förundersökningen.

Samtidigt vidareutvecklar advokaten allvaret i den misstänkta brottsligheten.  

– Det är ett avancerat, väldigt allvarligt brottsupplägg med en omfattande systematik. Internutredningen fastställer det totala beloppet och fakturorna utgör underlaget. BDX anser att fakturorna är falska och nu är det åklagaren som får utreda det vidare. 

Innebär inte bevisningen svåra utmaningar när det gäller den här typen av grova ekobrott, huruvida arbeten har utförts eller ej?

– Nej, det kan jag inte påstå. Det finns, menar jag, starka skäl för misstankarna mot de involverade personerna.

undefined
Toppchefen i Luleå misstänks ha blåst BDX på närmare 66 miljoner kronor i maskopi med förre styrelseordföranden Roger Åström.

I förra veckan tog också Luleå tingsrätt beslut om att frysa ytterligare 38 miljoner kronor av Roger Åströms tillgångar efter misstankar om förfalskade gåvobrev.

BDX befarar att bolagets tidigare ordförande och storägare fifflade med gåvobreven till närstående – motsvarande drygt 3 000 aktier till ett värde över 20 miljoner kronor enligt uppgift till NSD.

– Det som är tydligt för BDX är att Roger Åström aktivt har försökt undanskaffa stora tillgångar. Så går det ofta till när i den här typen av ärenden med väldigt höga skadeståndskrav. Tingsrätten bedömde också att den risken fanns, säger Ståhl. 

undefined
Förfalskade gåvobrev? Roger Åström skänkte över 3 000 aktier till tre anhöriga – till ett värde över 20 miljoner kronor – och handlingarna daterades den 7 april – men signerades i själva verket av vittnena i slutet av december 2024.

Advokaten misstänker att det formella upprättandet av gåvobreven inte gick rätt till.

– Anmärkningsvärt att breven är daterade i april 2024 när gåvomottagarna anser att gåvorna skedde i december.

Gåvobrevet daterades mer specifikt den 7 april, dagen innan Roger Åström grips. Hur går dina tankar kring det?

– Ett orimligt sammanträffande, säger advokat Kristoffer Ståhl.

I övrigt vill advokaten och BDX invänta den avslutade förundersökningen som leds av kammaråklagare Nina Stenberg i Umeå.  

– Vår – BDX:s – förhoppning är oavsett att åtal väcks våren 2025 och då kommer vi kunna kommentera mycket mer, säger Ståhl.

Såväl Roger Åström som den tidigare högt uppsatte BDX-chefen i Luleå förnekar brott.

Åtalstiden går ut den 17 mars.

undefined
"Ett avancerat, väldigt allvarligt brottsupplägg med en omfattande systematik. Internutredningen fastställer det totala beloppet och fakturorna utgör underlaget", säger advokat Kristoffer Ståhl som representerar BDX i härvan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!