Socialstyrelsens utredning av läkaren har pågått i ett och ett halvt år, trots att myndighetens mål är sex månader. Karin Granholm, tf sektionschef för tillsynen i Umeå, menar att det "handlar om resurser i grunden".
- Så som utredningen har landat är det absolut ett ärende som i myndigheten är prioriterat att tas med förtur. Ett och ett halvt år är en lång handläggningstid, säger hennes chef Per-Anders Sunesson.
Han vill inte gå in på vad han syftar på när han säger "så som utredningen har landat".
- Enheten säger att de inte har mäktat med att prioritera det ärendet. Jag har skjutit till fler resurser. Vi jobbar aktivt med frågan, säger han.
Har du satt dig in i fallet?
- Diskussion i principfrågan har jag haft uppe i min avdelning och varit tydlig med att de här ärendena måste prioriteras. Jag har instruerat mina chefer att regelbundet redovisa vilka ärenden som ligger i pipeline, vilka som ska prioriteras och ärenden där vi kan behöva gå med en ansökan till HSAN, säger Per-Anders Sunesson.
Den 1 januari i år tog Socialstyrelsen över patientklagomålshanteringen från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och tillsynen över socialtjänsten. Enligt Per-Anders Sunesson är det orsaken till handläggningstiderna.
- Det är en förväntad effekt. När man gör en stor omorganisation så tappar man i effektivitet, säger han.
Ta referenser
Sunesson tycker inte att läkare ska kontrolleras på ett sätt jämförbart med kontrollen av piloter.
- Systemet ska vara så att vårdgivaren har ansvar att bedriva en god och säker vård. De ska naturligtvis ta ordentliga referenser, hålla koll på förskrivningsmönster, kompetensutveckling och så vidare, säger han.
Läkaren är anställd vid en vårdcentral i Västerbotten, trots att personalchefen i Norrbotten avrådde när han fick samtalet om referenser. Är det rimligt?
- Så länge man har sin legitimation är man ju formellt behörig att utöva yrket.
Myndigheten kan föreslå att legitimationen dras in för en läkare under utredningstiden. Enligt Per-Anders Sunesson används den möjligheten sällan. I fallet där läkaren själv erkänner att han haft sexuella sms-kontakter och skrivit ut narkotika till missbrukare användes inte den möjligheten.
- Då har man bedömt att man inte haft tillräckligt på fötterna för att göra ett sådant yrkande, säger Per-Anders Sunesson.
Per Anders Sunesson var huvudsekreterare i utredningen som ledde fram till den nya patientsäkerhetslagen. Forskarna vid avdelningen för patientsäkerhet, KTH, tyckte inte att förslaget höll måttet.
- Nej, men väldigt många andra tycker det. Beslutet togs av en enig riksdag, säger Sunesson.
Socialminister Göran Hägglund har nekat till att ställa upp på en intervju.