Abiskoelevernas revansch

Kyckling, suovas och en hemlig kryddblandning. Det blev ett vinnande recept på kycklinggryta vid gårdagens semifinal i matlagning för unga. Receptet från norr tog den gastronomiska juryn med storm. Nu väntar riksfinal för Abiskoskolans elever.  - Vi satsade på lokala råvaror och det gick hem, sade Tua Bergqvist efter segern.

GASTRONOMISK GRANSKNING. Tävlingsbidragen avsmakades och granskades av en matkunnig jury under ledning av matprofilen Christina Möller, i mitten.

GASTRONOMISK GRANSKNING. Tävlingsbidragen avsmakades och granskades av en matkunnig jury under ledning av matprofilen Christina Möller, i mitten.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2009-01-30 06:00
Kocken Mats Frank på hotell Nordkalotten hade ovanligt många gäster i sitt kök under torsdagen. Tre kocklag, med tre deltagare i varje lag, hade tagit plats i köket bland hotellets grytor och kastruller. I går var det nämligen semifinal i tävlingen Pippi på gryta, en matlagningstävling för unga. Lockar tusentals unga
Tävlingen, som arrangeras av Barnens egen matskola, lockar årligen tusentals unga tävlande till grytorna. - Man kan väl säga att det är ett matlagnings-SM för mellanstadie-elever, säger Ami Hovstadius, en av arrangörerna. - Vårt mål är att få dem att inse hur kul det är att laga mat. Och att det är lättare än vad många tror. Projektet startade 2004 och har på några få år blivit mycket populärt. Inför årets tävling hade inte mindre än 160 skolor anmält sig - till det som vuxit till Sveriges största matlagningstävling för barn. Nytt recept
I år var uppgiften att skapa ett nytt recept på kycklinggryta. Tre lag från norra regionen hade kvalificerat sig för gårdagens semifinal, som blev en spännande tävlingsdag med många gastronomiska höjdpunkter. Abiskoskolan var ett av de tävlande lagen. -  Vi kände direkt att vi ville arbeta med lokala råvaror, berättar Alice Isaksson, från årskurs 6. - Först pratade vi om att använda torkat renkött, men när vi hade provat oss fram lite kom vi fram till att suovas var bättre. Och souvas fick det bli. Tillsammans med bland annat lingon och en hemlig kryddblandning skapades rätten Vild kyckling. Lyckad kombination
En lyckad kombination som föll juryn väl i smaken. Så bra att de faktiskt kammade hem segern. "En kreativ, vågad och vacker komposition, tillagad med spännande lokala råvaror." Det var delar av juryns vinnarmotivering. - Vi är jätteglada och nöjda med vårt recept, sade den vinnande trion till Kuriren. Det vinnande bidraget var komponerat och tillagat av samtliga fem mellanstadieelever på Abiskoskolan. - Vi har provat oss fram tillsammans och sedan lottade vi ut vilka tre som skulle vara med och tävla, berättar Carl Graae. Liten revansch
Och kanske blev gårdagens vinst en liten, liten revansch för den lilla skolan i norr. Deras senaste försök att delta i en tävling blev en omskriven händelse, sedan tävlingsledningen för programmet Vi i femman diskvalificerat dem för att de inte var tillräckligt många i klassen. - Det känns bra såklart. Nu får vi i alla fall vara med och tävla. säger Tua Bergqvist och ler. Nu väntar stor final på Operakällaren i Stockholm, där Abiskoskolan slåss om vinsten mot två andra lag. En vinstsumma på 10.000 kronor finns i potten. Kanske blir det just Vild kyckling som blir Sveriges godaste kycklinggryta? -Vi ska träna och träna och göra vårt bästa, säger Tua, Carl och Alice. - Det ska bli jättespännande! Riksfinalen går av stapeln den 11 mars på Operakällaren i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!