Ända sedan år 2007 har ombyggnaden av olycksdrabbade, hårt trafikerade väg 97 pågått. Etapp 1 (Gammelstad-Sunderbyn) och Etapp 3 (Sävast-Boden) är färdigställda motortrafikleder men sträckan Norra Sunderbyn-Sävast är fortfarande en bromskloss för alla pendlare mellan Luleå och Boden.
Målet är en mötesfri landsväg med tre trafikplatser. Därigenom stängs också ett stort antal av de nuvarande utfarterna till väg 97.
Samråd påbörjades redan 2014 och i fjol våras fanns den preliminära vägplanen för allmän beskådan.
Läs mer: Storbygget: Nästa höst går sista etappen av 97:an igång
– Vi tog hand om alla inkomna synpunkter och gjorde några justeringar efter det. Visst finns det synpunkter men de flesta är positiva, säger projektledaren Mats Elgcrona.
Temporära "parallellvägar" ansluter under byggtiden till de planerade trafikplatserna i Norra Sunderbyn och Sävastnäs, med hastighetsbegränsning mellan 40-60 kilometer i timmen.
– Det kommer självklart bli störningar under byggtiden. Vi ska göra allt vi kan för att informera och skapa förutsättningar.
Vägplanen, inklusive miljökonsekvensbeskrivningen, har redan godkänts av länsstyrelsen och skickades hösten 2016 för så kallad fastställelseprövning till Trafikverkets juridiska funktionsenhet i Borlänge – men därefter har projektet gått i stå.
– Prövningen pågår ännu. Vi förväntar oss ett beslut tidigast i augusti, säger Mats Elgcrona.
Vad har dragit ut på tiden?
– Ett omfattande projekt som berör många. Planprocessen, vad gäller myndigheternas prövningar, har tagit mer tid än förväntat. Förhoppningsvis har vi en fastställd plan i slutet av sommaren.
Men även om vägplanen fastställs juridiskt i augusti kan inte arbetet påbörjas då.
– Det krävs en upphandlingstid också, en lång räkningstid för entreprenören, men även miljöprövningar utöver vägplanen. Bland annat vattendomar, deponitillstånd och liknande som tar tid. Därför är det inte möjligt att börja redan i höst.
Trafikverket arbetar också parallellt med förfrågningsunderlag gällande själva entreprenaden, vilka företag som ska utföra jättebygget.
– Vi gör också diverse ansökningar för miljöprövningar, säger Mats Elgcrona.
När vägplanen väl har vunnit laga kraft kommer Trafikverket att lösa in mycket privat mark längs 97:an.
– Så är det alltid när vi måste bredda vägar eller bygga nya. Då tar vi oss ny vägrätt. Grundprincipen är ändå att vi ska ta så lite mark som möjligt, och det tycker jag att vi har fått till bra i vårt planförslag.
Den utlovade byggtiden är drygt två år och budgeten ligger på 320 miljoner kronor, finansierad genom anslag i den regionala länstransportplanen och den nationella planen.
– Budgeten är inte förändrad i dagsläget. Vi vill gärna komma igång med bygget nästa höst.
Samtidigt som Trafikverket planerar för ombyggnationen hoppas Norrbottens entreprenad och maskin AB på att få etablera en bergtäkt i Norra Sunderbyn, en kontroversiell plan som vi uppmärksammade i veckan.
Läs mer: Oro över bergtäkt: "Byn blir förstörd"
Transportlösningen för Nema är direkt avhängig av jättebygget längs 97:an, som innebär att det bara blir en utfart från Norra Sunderbyn.
– Vi visar upp vår vägplan för dem, de får ta förutsättningarna därifrån. Den nya utfartslösningen tar inte hänsyn till bergtäkten, utan det handlar om att skapa en säker väg. Vi stänger alla direktutfarter och skapar en mötesfri väg med säkra trafikplatser, säger projektledaren Mats Elgcrona, Trafikverket.