80-talisterna på väg mot jobben

80-talisterna har snart läst färdigt.-  För dem på universitetet är det definitivt intresset som styrt yrkesvalen, bedömer Madelene Nordkvist.

INTRESSET STYRDE. Madelene Nordkvist, 24, Lars-Olof Björkstad, 26, och Jesper Berglund, 24, lyssnade ingalunda på var bristyrkena finns.

INTRESSET STYRDE. Madelene Nordkvist, 24, Lars-Olof Björkstad, 26, och Jesper Berglund, 24, lyssnade ingalunda på var bristyrkena finns.

Foto: Linda Wikström

Luleå2012-04-02 06:00

Det glada åttiotalets rikliga årskullar har i många fall lämnat studentlivet och den processen fortgår framöver.

Trion Kuriren möter föddes medan det var högkonjunktur och kommer ut i arbetslivet när Sverige, till skillnad mot 1990-talet, står sig bättre än Europa i stort.

Samtidigt kretsar politiska debatten kring missmatchningen, som politikerna kallar det, och då mena brist på yrkeskunnigt folk på vissa områden samtidigt som ungdomarna går arbetslösa.

Ingen av Madelene Nordkvist, 24, Lars-Olof Björkstad, 26, och Jesper Berglund, 24, räknar med annat än att de får jobb när de nu snart är klara efter fem års universitetsstudier.

Svårt styra
Om politikerna tror att de sökt utbildning efter var bristen är som störst så stämmer inte det.

- Jag gick efter vad jag är intresserad av. Jag valde mellan bilsystemteknik och det här. En lärare förklarade skillnaden och sedan valde jag, säger Jesper Berglund, snart ingenjör inom maskinteknik, med sikte på arbete med konstruktioner, i konsultföretag.

Löneläget frågade han inte om innan han sökte.

Sak samma med Madelene Nordkvist och Lars-Olof Björkstad, båda snart civilingenjörer inom brandteknik och även de med sikte på konsultföretag, och jobb kring byggen.

- Det är svårt att styra folks intressen. Jag valde det här för att jag är intresserad och för att utvecklas och bli bra på det, säger Lars-Olof Björkstad. Han tillägger att han däremot tänkte igenom utsikterna till hygglig lön innan han beslutade sig för att läsa länge.

- Ja, om det var värt det.

Ständigt vikarie
Madelene Nordkvist säger att hon nog kommer till fast jobb. I vården är det vikariat som gäller.

- Fånga upp dem och ge dem fast anställning, råder hon.

Attraktiva jobb, öppna för rörlighet och med individuell värdesättning, tror Lars-Olof Björkstad på. Han tror att privata företag av de slag han kan hamna i är bättre än kommuner och landsting på att stimulera blivande arbetskraft. De förstnämnda vill verkligen ha goda medarbetare, har bra arbetsmiljö och vinstintresset driver till att vilja ha engagerat folk.

- Sedan ligger det i sakens natur att konsultsidan har varierande arbetsuppgifter.

Jesper Berglund påtalar att hans generation inte, som det var förr, kommer att jobba på samma ställe i 40 år. Kommuner och landsting skulle tjäna på att utbildningar i grunden är breda så att folk lätt kan växla jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om