65 gamla fordon var redo för rally

Varje år sedan 1972 sker en riktigt uppseendeväckande kulturbegivenhet i Luleå. Norrlands entusiastiska motorhistorikers Norrbottenssektion kör sitt årliga veteranbilsrally Alterrundan!
I lördags stod 65 gamla fordon, allt från mc till lastbil, på startfältet. Och rundan på nio mil tog sin början, ett alltmer internationellt rally med startande också från grannländerna Norge och Finland.

LULEÅ2006-03-13 06:30
? Det här är väl kultur om något säger PR-mannen Timo Vuortio som också deltog i rundan med ett riktigt praktlag, tre generationer Vuortio. <br>Pappa Teuvo, 74 år, som kommit ända från Uleåborg för att köra med sonen Timo. Och allra roligast för denne, en av de äldsta i rundan är att få ha med sonsonen Tomas 17 år. <br> ? Nästa år är vi kanske tre som kör säger Teuvo och syftar på sonsonen som till sommaren har körkortet i sikte. En stolt farfar gläds åt att ungdomen också intresserar sig.<br>Flitiga kontakter<br>Motorhistorikerna som riksorganisation har en makalös medlemsstock. Över 90.000! Kontakterna över landsgränserna är också flitiga, inte bara inom Norden utan även längre ned i Europa, Tyskland, England.<br> ? Vi deltar i varandras arrangemang berättar Timo Vuortio, verksam även på riksplanet, och nämner att i Norrlandsområdet återfinns 1.600 medlemmar och i Norrbotten är man 750 medlemmar. <br>Men även utanför medlemsleden väcker dessa gamla fordon intresse. Många åskådare får något saligt i blicken när en gammal Mercedes, en vacker Buick eller liknande skrider förbi. Och i det vackra lördagsvädret nu i helgen så fick många åskådare möjlighet att se sig riktigt mätta. <br> ? Det här intresset är större än golfen och fotbollen, titta bara på antalet biltidningar hur många de är i dag, säger Timo Vuortio.<br>Förvaltas kärleksfullt<br>Han tror att gemene man i dag fått upp ögonen för att det inte är några ?skrotbilar? man håller på med utan ja, just ett kulturhistoriskt material som förvaltas mer än kärleksfullt av sina utövare.<br> ? Det är många timmar i garagen på vintrarna, säger Timo som förstås har bra hjälp hemma i Vitå av nästa generation, sonen Tomas.<br>Förutom att skruva i och vårda gamla veteranfordon så handlar det hela också om glädjen att få samlas kring ett gemensamt intresse och det sociala välbefinnande som uppstår av det. Något som bland annat nio fina mil på lördagen var ett tecken på.<br> <br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om