600 studieplatser borta – kåren är kritiska

Mögel och fuktskador har gjort att studenterna på LTU tappar värdefulla studieplatser.

Hanna Meyer och Gustav Dahl studerar sista terminen till fysioterapeuter och tycker att LTUs studieytor är bristfälliga.

Hanna Meyer och Gustav Dahl studerar sista terminen till fysioterapeuter och tycker att LTUs studieytor är bristfälliga.

Foto: Emma Isberg

Luleå2019-11-12 05:00

Sedan en tid tillbaka råder det stora problem med mögel på Luleå tekniska universitet. Universitetet har bland annat fått utrymma stora delar av F-huset samt D-huset på grund av fuktskador och mögel. Till exempel så har lärarnas kontor i F-huset och D-huset placerats i paviljonger på universitetets parkeringar och närområde. Och nu utreds även inomhusmiljön i C-huset. 

Många studenter vistas dock fortfarande i F-huset då det enligt skolan inte ska vara hälsofarligt att vistas i lokalerna. 

– Samtidigt rekommenderar de inte personal att vara där men jag tror att det är viktigt att inse att det är som arbetsdagar för oss också, säger Frans Johansson,  informationsenhetens ordförande i teknologkåren.  

Då universitetets biblioteket renoveras samtidigt som möglet har spridit sig i flera byggnader finns det få platser för eleverna att studera i. 

– Det försvinner mellan 400-600 studieplatser när biblioteket renoveras samtidigt som det är två hus som man inte ska eller vill vistas i, säger Oscar Eriksson, kårordförande för teknologkåren. 

Kårerna har fått indikationer från elever att de har blivit påverkade av möglet. 

–  Det har kommit personer till oss som har haft problem sedan tidigare och fått värre utslag av möglet. Sedan har vi haft studenter har fått åka hem för att de inte har någonstans att studera utan att bli påverkade, säger Axel Lindgren, vice ordförande i Luleå studentkår. 

När studieytor på universitetet inte finns att tillgå är det många elever som väljer att sitta hemma och studera istället. Det säger studenterna Hanna Meyer och Gustav Dahl som läser sista terminen på fysioterapeutprogrammet.

–  Det är väldigt packat på de ställen som finns och för att få en plats måste man vara här vid 8 på morgonen, sedan är det kört, säger Hanna Meyer. 

Gustav Dahl berättar att de ofta får gå runt mellan olika hus för att leta studieplats.

– Jag skulle vilja ha ett bibliotek och slippa leta en bra studieplats varje dag.  Nu är alla grupprum är uppbokade långt i förväg. 

Akademiska hus som äger LTUs byggnader planerar att bygga ett nytt D-hus som ska rymma kontor och lärorum, om allt går som planerat kan huset vara inflyttningsbart i början av 2024. Frans Johansson tycker om de långsiktiga planerna samtidigt han vill se skillnad i snabbare takt. 

– Som student vill man ha en lösning nu. Jag tycker att man skulle kunna sätta upp temporära studieplatser till exempel. 

Axel Lindgren, Frans Johansson och Oscar Eriksson vill att förändringarna på LTU ska ske snabbare.
Axel Lindgren, Frans Johansson och Oscar Eriksson vill att förändringarna på LTU ska ske snabbare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!