"5,5 miljoner försvunna - det händer inte oss"

LULEÅ, KURIREN.

LULEÅ2007-03-12 06:00
Norrbottens-Kuriren träffade Johansson på ett hotell i Luleå och fick chansen att ställa frågor till finansmannen. Frågor som om de ställdes i dag skulle se lite annorlunda ut.
Kuriren ställde frågor och Bo Johansson svarade.
Hur resonerar ni kring all mediaexponering?
- Det blir mycket media när man är i sporten. Vi har aldrig haft någon egenidé i att synas i sig. Vi har sett internationellt vad idrotten betyder för oss och känner att det är rätt segment att vara i.
- Anledningarna till det är rätt många.
- Man får vara rätt försiktigt som förvaltningsföretag runt om i världen. Vi förvaltar mycket i våra egna pengar, nu pratar jag inte om Bo Johanssons pengar även om min lilla del också finns där, utan framförallt ägarnas pengar. Det gäller att man aldrig får in fel sorts kapital och det florerar väldigt mycket skumma affärer runt om internationellt. Det är livsfarligt att få in något sådant. Det som har hänt med Al Quaida och sånt har gjort en än mer uppmärksam på det här.
- Det man vet med sport och idrott där vi är stora vet man var pengarna kommer från, det blir enklare.

Anor från England och USA
Du säger ägarna, vilka är det som äger företaget?
- Det är en familj som äger oss. Egentligen är det arvingarna till en familjefader en gång i tiden. Det är åtta grenar av den här familjen och vi förvaltar deras pensionskapital.
- Pappan själv dog 20-30 år innan jag kom in i bilden. Men anorna är från England och USA, kopplingen med Kanada har vi alltid haft. Det är gammal tradition. Vi hade en stor del av vår förvaltning i Twin Towers, över en natt försvann hela vår amerikanska del. Många vänner och kollegor som dog.
Vad har du och Janne för roll i företaget?
- Vi sitter i styrelsen. Dels i styrelsen för hela gruppen och dels i styrelsen för förvaltningsföretaget.
Det är två delar?
- Bolaget består av en väldig massa företag. Vi har väl 13 företag runt om på jorden som är aktiva, väldigt aktiva. Sedan äger vi en del döttrar som vi har ett minoritetsägande i. Men de här bolagen styrs tillsammans och agerar tillsammans och de finns runt om i världen. Där vi framförallt jobbar är Amerika, både nord- och sydamerika och Asien. Det är våran riktiga marknad.
Sverige då, ni har Obol här också?
- Vi har egentligen ingenting i Sverige. Ett litet representationskontor bara, vi har ju en del svenska klienter även om det inte är så många.
Finns själva företaget Obol i Sverige?
- Nej, inte alls. Vi har bara en representation. Själva namnet Obol är namnet på vår förvaltning men sedan finns Obolgruppen under en väldig massa olika namn. Vi är ett privatägt företag, en grupp av olika företag.
Var har ni huvudsätet?
- Vi har haft det i Schweiz men har nu flyttat det till Toronto.
Hur träffades du och Janne?
- Janne var väldigt aktiv i England och det var ingen slump att han hamnade hos oss. Han blev headhuntad, precis som jag blev. Han var en av de största aktörerna inom personlig rådgivning, försäkringar och pensionsförvaltning. Jag hade fått ett bra rykte inom förvaltning, jag kommer från investeringssidan och aktiemäkleri och sådant. Man satte oss tillsammans för att göra den här pensionsfonden och den här förvaltningen.
Hur länge har ni känt varandra?
- I 16 år, han är nog den människa jag känner bäst av alla på jorden. Förutom mina barn då.
Du pratar om kärnverksamhet, vad är den?
- Det är att förvalta våra egna pengar, familjens och kunders pengar. Kärnverksamhet är svårt, det är inte enkelt att säga vad det är. Minimibeloppet att sätta in för våra vanliga kunder är sex miljoner kronor, då förstår man att delen som vi har i Sverige är väldigt liten. När man är väldigt förmögen och känd, vilket är fallet hos oss, då har man andra behov.
Det här med basketligan, Örebro och Plannja - de är inte särskilt rika. Vad får ni tillbaka av det?
- Det handlar inte om att förvalta Akropols spelares pengar. Vad det handlar om är näringslivet runt om, som sponsrar idrotten i Sverige. Ett företag som sponsrar idrott har inte sitt första verksamhetsår, utan de har funnits ett bra tag.
- De företagen går ofta bra och har man så mycket pengar att man sponsrar ett idrottslag innebär det att man har bra kapital eftersom man sponsrar inte med sina sista pengar. Det är de företagen som är intressanta kunder, det är nätverken runt i kring. Idrottsstjärnorna är inte så intressanta, i NBA - visst. Där tjänar man tre gånger mer än vad en NHL-spelare gör. Det är en helt annan sak och det är inte det vi gör i Sverige. Vi är intresserade av näringslivet runt omkring.

"Man hjälps åt"
Hur kommer man in där? Hur får man kontakter in i näringslivet?
- Det fungerar så enkelt att man hjälps åt. Det blir som en familj där man förenas runt ett och samma intresse. Vi har något gemensamt vi sponsorer, det är okomplicerat att "ta en pilsner i baren och snacka om hur det går för vårat lag". Sedan inser man kanske att det finns saker man kan hjälpa varandra med, kontakter och dylikt. Det är så det fungerar.
- Företag som sponsrar en idrottsförening, då har man redan klarat inträdesbiljetten. Man är ett sunt företag som funnits tillräckligt länge för att alla ska veta om det är några skumraskpengar eller vad det är för pengar som finns runt omkring. Man behöver inte satsa en massa pengar på att ta reda på vem de här personerna är. Vi handplockar våra klienter, vi har aldrig någonsin annonserat och kommer aldrig att göra det.
Luleå Hockey då? Där borde det finnas möjligheter med tanke på att spelare går direkt från Luleå till NHL?
- Vi tittar inte på spelarna egentligen. Vi tittar på nätverken.
Men ni vill in i NHL?
- Vi är inne i NHL tillräckligt, utan Luleå Hockeys hjälp. Det handlar inte om det utan om vilket nätverk och vilken kvalite det är på klubben. Men vi gör ju affärer, skulle vi rösta med hjärtat skulle vi kanske inte ha de klubbar vi har runt omkring oss. Plannja, definitivt, jag älskar klubben men titta på Geneve, varför gör vi de bitarna. Det är affärstänkande bakom det. Geneve är Europas viktigaste finanscentrum, det är ingen slump att Obol Investment köper hockeylaget där.

Beror på vart man frågar
Hur pass välkända skulle du säga att ni är i finansvärlden?
- Det beror på vart man frågar, vart vi arbetar och under vilket arbetsnamn vi har just där? Inom NHL och NBA hoppas jag att vi kommer bli väldigt välkända. Men vi är inte någon speciellt stor aktör, det kan jag inte säga. Titta på Schweiz, det finns 560 olika bankföretag så vi är en liten aktör där.
- Klart vi är välmående med svenska mått mätt. Hela svenska börsmarknaden är ungefär 1,5 procent av världsmarknaden så det är en liten del av sandlådan. Skulle vi vara kända hade vi annonserat. Det är inte vad det handlar om, vi söker inte kunder. Det är inte det vi söker. Vi vet vem vi vill ha.
I nordamerika jobbar ni med NHL och NBA?
- I NBA har vi just tagit de första stapplande stegen.
Vilka är det ni jobbar med?
- Vi går via vårat företag. Så vi är precis i fas med att ta de första stegen och det är klart att det hjälper när vi säger att vi har basketligan i Sverige. Vi blir tagna på ett helt annat sätt, vi har en loge på Air Canada Center så vi kommer att bjuda in hela basketligan dit så de får träffa alla våra samarbetspartners.
NHL då?
- Ja, det är framförallt spelarna. Vi har en väldig massa spelare.
Man kan inte säga att ni är inne i något särskilt lag?
- Nej, vi har fått erbjudande att gå in i specifika lag men det är ingen idé, det är inte det vi är ute efter. Vi handplockar våra kunder. Det är inte så att vi är intresserade av att göra någon stor marknadsföring, vi vill jobba i lugn och ro med idrotten för vi vet att när vi gör det kommer vi i kontakt med rätt sorts företag. Det är inget marknadsföringstrick. Vi är här för att göra affärer och det gör vi med Sveriges bästa klubbdirektör (Lars Mosesson)och hans nätverk.
Ni
Fakta / Obol
<P><STRONG>Obol Investment har fått stor massmedial uppmärksamhet under de senaste åren.<BR>Spåren bakåt sträcker sig dock bara till 2001. <BR>Här är en kronologi över de senaste årens händelser.</STRONG></P>
<P>1989 ? Ebes Ltd grundas i Storbritanien. Två år senare blir Jan Saradlic direktör, Bo Johansson kommer in i bilden år 2001. <BR>1994 ? Bo Johansson utvandrade från Sverige till Schweiz. Några år senare kommer han tillbaka till Sverige som företrädare för det multinationella företaget Obol Investment.<BR>1997 ? Obol Investment Advice Limited grundas på Irland. Bo Johansson blir VD i oktober.<BR>1998 ? I slutet av 90-talet börjar Bo Johansson föra diskussioner med Luleå Hockey. Redan då förvaltade Obol Investment enskilda spelares pensionskapital. <BR>1999 ? Obol Investment International etablerar verksamhet på British Virgin Islands. <BR>2004 ? I början av mars tas de trevande stegen i ett sponsorsamarbete mellan Obol Investment och Plannja Basket. Sex månader senare satsar Obol en miljon kronor i basketklubben. <BR>2004 ? Obol Investment inleder förhandlingar med Örebro SK där man vill köpa namnet på arenan. Affären sprack då Örebro kommun inte fick svar på de frågor man ställde. <BR>2005 ? I januari blir Obol Investment huvudsponsor för basketligan. <BR>2005 ? I mars blir Obol Investment huvudsponsor för division I-laget Örebro Vipers. <BR>2005 ? Bo Johansson deklarerar i november att han vill köpa Plannja Basket och bilda aktiebolag. <BR>2006 ? Obol Investment avslutar sin roll som huvudsponsor i basketligan i augusti för att bara ett par veckor senare köpa namnrättigheterna till samma liga. Man har också gjort klart med sponsoravtal till Norrköping Dolphins och diskuterar ingående med Sundsvall Dragons.<BR>2006 ? I slutet av oktober blir sponsoravtalet mellan Obol Investment och Luleå Hockey klart. <BR>2006 ? I slutet av november meddelade Bo Johansson att han kliver av alla uppdrag för Obol Investments räkning. Han har i stället köpt upp Luleåföretaget Genesis, där Luleåadvokaten Mikael Ranggård är styrelseordförande, och ska bilda ?Obol Sports Europe?. <BR>2/12, 2006 ? Norrbottens-Kuriren publicerar första artikeln i Dokument Obol. Finansinspektionen hade då tillskrivit företaget för att utreda huruvida man behövde tillstånd eller inte.<BR>4/12, 2006 ? Norrbottens-Kuriren avslöjar varför Luleå Hockeys förre klubbdirektör, Johan Strömwall, tackade nej till Obol Investment.<BR>5/12, 2006 ? Norrbottens-Kuriren avslöjar att Finanspolisen utreder Obol Investment. <BR>8/12, 2006 ? Gunnar Ek, chef för Aktiespararnas bolagsbevakning, menar att Obol-affären är ett bedrägeri i likhet med Trustor. <BR>15/12, 2006 ? En person träder fram i Norrbottens-Kuriren och berättar att Bo Johansson erbjudit skattesmitning via Obol Investment. <BR>19/12, 2006 ? Obol Investment uteblir från det första mötet med Finansinspektionen. Luleå Hockey bryter samarbetet med Obol. <BR>22/12, 2006 ? Plannja Basket bryter samarbetet med Obol Investment. <BR>12/1, 2007 ? Obol Investment uteblir från det andra mötet med Finansinspektionen.<BR>16/1, 2007 ? Norrbottens-Kuriren avslöjar att styrelseledamöterna i Längmanska företagarfonden, som också investerat pengar i Obol Investment, kan bli personligt återbetalningsskyldiga om Obol inte betalar tillbaka de satsade pengarna. <BR>19/1, 2007 ? Basketligan bryter samarbetet med Obol Investment. <BR>26/1, 2007 ? Finansinspektionens utredning visar att Obol Investment bedrivit verksamhet utan tillstånd i Sverige. <BR>28/1, 2007 ? Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning mot Obol Investment. <BR>3/2, 2007 ? Norrbottens-Kuriren avslöjar att en svensk klubbledare blivit erbjuden pengar för att göra affärer med Obol Investment. <BR><BR><STRONG>Torkel Omnell <BR>Malin Öhrlund</STRONG></P>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om