Fackklubben flaggar för strid.
Anställningsstopp, konsulter bort, spara pengar och en produktion på enbart 60-70 procent av kapaciteten.
Det är vad som nu rapporteras gälla vid SSAB i Luleå, som redan tidigare låg på reducerad produktion.
- Det har skruvats igen eftersom, säger Uno Granbom, fackförbundet Unionen vid SSAB.
Riskfyllt
En följd av anställningsstoppet är att visstidsanställda och vikarier inte får förlängt utan skickas hem i november/december och i början av 2012.
- Efter krisen 2008 tappade vi netto omkring hundra jobb. Vi är redan för tajta. Det som nu ska genomföras äventyrar allvarligt säkerheten i produktionen. Det är risk för olyckor. Det finns riskfyllda moment, du behöver ha en viss bemanning. Vi förutsätter att vi hamnar i en förhandlingssituation och då kommer vi att driva det här, säger Tomas Karlsson, IF Metall.
De 53 jobben hör alla hemma bland metallarna, uppger han.
- Det är alltså bara de på golvet som får ta smällen.
Det är oroligt på arbetsplatsen, enligt IF Metall.
- Det går en massa rykten om ett och annat, det visar att ledningen inte skött informationen rätt, säger Tomas Karlsson.
Uppgifter om ändrad skiftgång finns. Det finns ingen kännedom om det, uppger IF Metall.
Startas inte
Ett dåligt orderläge uppges råda. Många industrier har för övrigt redan lämnat beskedet att de stramar åt.
Till Kuriren säger SSAB:s ordförande Sverker-Marin Löf att det alltid finns en strategi för hur man hanterar sämre tider.
- Vi följer utvecklingen noga och anpassar produktionen efter efterfrågan så att vi inte bygger lager. I övrigt hänvisar jag till Martin Lindqvist, säger han.
Koncernchefen Martin Lindqvist säger i en intervju i Svenska Dagbladet att kunderna är avvaktande. Sjuttio procent av kapaciteten är vad som gäller i produktionen i Sverige, uppger han och kommenterar även SSAB:s höga skuldläge.
I Oxelösund finns två masugnar och den ena startades aldrig efter renovering i somras. Nu uppges att den inte ska igång i år.