Trots att sommarvärmen dröjer råder det högtryck i stadsträdgården i Björsbyn. Tempot har stegrats successivt inför årets stressigaste veckor.
De fyra växthusen är redan fyllda till bristningsgränsen. Utanför glasväggarna trängs nytvättade parkbänkarna med uppradade blomlådor på alla lediga ytor.
Planen är att från och med måndag ska Luleå förvandlas till rena blomsterlandet. 50 000 blommor ska under tre veckors tid placeras ut på gator och torg.
Först ut blir kyrkstaden i Gammelstad.
– På grund av nästa veckas toppmöte mellan EU-kommissionen och USA:s utrikesminister får vi inte placera ut blomlådor på Storgatan. Det får vi vänta med i ytterligare en vecka, förklarar Elisabeth Widlund Bjurman.
Förberedelserna tog sin början i augusti förra året, när årets blomstertema röstades fram. Regnbågen symboliserar fred, barns kreativitet och mångfald.
– När vi talar om mångfald tänker vi först på insekter, men det finns också en politisk underton bakom valet som handlar om allas lika värde, betonar Elisabeth Widlund Bjurman.
De första fröerna såddes i mars. Någon vecka senare levererades de första sommarblommorna.
– I år har vi valt att satsa ovanligt mycket på växter som vi sått själva. 14 procent av alla plantor har vuxit upp i våra växthus. Vi tycker att det ger en bättre kvalitet och dessutom kan en del växter vara svåra att få tag i, säger Elisabeth Widlund Bjurman.
Vad beror det på?
– Under pandemin ökade intresset för odling i Sverige. Den trenden verkar hålla i sig. Det är inte ovanligt att vissa fröer tar slut.
Bland blommorna ur den egna sådden märks tagetes, rävsvans och zinnia. Tagetes betraktades tidigare mer som en "mormorsblomma" och kommer dyka upp i nya spännande färgkombinationer.
Nytt för i år är att det placeras skyltar i varje blomlåda.
– Varje år brukar jag få telefonsamtal om innehållet i rabatterna. Det är bara roligt, men tanken är att våra skyltar ska ge information om vilka blommor som finns i blomlådan, upplyser Elisabeth Widlund Bjurman.
I år är det rekordtidig start för den kommunala blomsterprakten. Vad råder du privatpersoner som går i planteringstankar?
– Även om väderprognosen ser stabil ut skulle jag vara lite försiktig med att ta ut blommor. Helst vill jag vänta till den sjunde juni. Än kan man inte känna sig säker på att det inte blir någon frostnatt.