3D-fantaster ska återskapa LTU

Kreativa krafter på LTU ska 3D-printa en skalmodell av universitetet. "Vi vill lära och inspirera andra studenter om 3D-tekniken", säger Emil Larsson, en av de som är bakom projektet.

Bakom det nystartade projektet är Emil Larsson, Jacob Lindström, Alexander Fernberg och Robin Pöhnert från Uni Creators och Lias Sjölund, Adonay Misgina och Daniel Olsson från XP-el.

Bakom det nystartade projektet är Emil Larsson, Jacob Lindström, Alexander Fernberg och Robin Pöhnert från Uni Creators och Lias Sjölund, Adonay Misgina och Daniel Olsson från XP-el.

Foto: Jenny Stjernström

Luleå2018-10-07 20:31

Studenter från flera olika program har samlats i en sal i huvudbyggnaden på Luleå tekniska universitet under söndagseftermiddagen. Det är första passet av tio för det nya projektet att 3D-printa campus LTU, ett samarbete mellan studentföreningarna Uni Creators och XP-el.

– Tanken är att vi vill lära och inspirera andra studenter som vanligtvis inte använder den tekniken för skapande, säger Emil Larsson, ordförande i studentföreningen Uni Creators och läser fjärde året civilingenjör med inriktinging teknisk design.

Flera i Uni Creators hade använt sig av 3D-printing innan och idén till att göra en modell av universitetet föddes bland annat efter att Alexander Fernberg i Uni Creators fick bygga hela Luleå digitalt.

– Det var ett kommunsommarjobb där vi byggde hela Luleå till Google earth, säger Alexander Fernberg.

Nu hoppas de kunna nå ut till nyfikna studenter som inte provat på tekniken men som har intresse för att lära sig om det.

– Vi vill att folk ska få prova på det hands on och inte bara kolla på videos, säger Emil Larsson.

De första träffarna börjar med lite lättsammare och öpna workshops för att ge studenterna en inblick och förståelse vad projektet innebär.

– Vårt grundmål är att vi skulle vara minst tio personer men det verkar ha väckt intresse hos fler. Sen ska vi försöka marknadsföra det här på campus så att det når ut till fler studenter.

Fokus kommer vara på utsidan av byggnaderna och om det är möjligt ska de försöka få med detaljer på campus.

– Vi kommer utveckla med lampor som tänds på natten eller som fontänen på campus, att den fungerar med vatten. Men inget är bestämt att det måste bli så utan vi gör det här för att det är kul och alla få lägga sin egen touch på det.

XP-el:s roll i det hela handlar, som det låter, om elfunktioner.

– Man behöver inte vara så realistisk utan det går att göra julbelysning eller norrsken. Det gäller att ha fantasi. Plasten släpper igenom ljus också så det går att ha ljus inifrån med, säger Daniel Olsson, orförande för XP-el.

Modellen blir i skala 1:1000 och projektet kommer löpa till och med 9 december. Alla universitetets stora byggnader ska vara med och när det är klart ställs det ut någonstans på campus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om