39 unga från länet köpte Tramadol

Operation Plattång har troligen satt stopp för en del ungas narkotika-missbruk, hoppas Per-Olov Andersson, chef vid narkotikaenheten i Norrbotten.  De flesta i Norrbotten, totalt 39, är födda 1987-1990.

NARKOTIKA. Tramadol har tidigare varit en oklassad drog som sålts fritt på nätet. Bilden är hämtad från internet.

NARKOTIKA. Tramadol har tidigare varit en oklassad drog som sålts fritt på nätet. Bilden är hämtad från internet.

Foto:

Luleå2009-03-14 06:00
Operationen - som gick under namnet Plattång - riktades mot kunder till en 44-årig man som sålt det narkotikaklassade preparatet Tramadol via internet. I förra veckan dömdes 44-åringen av Eskilstuna tingsrätt till tio års fängelse för grovt narkotikabrott efter att ha sålt narkotika för 1,3 miljon kronor, vilka förverkades av tingsrätten. I de flesta fallen hittade man narkotika. Vid en av husrannsakningarna hittades även ett vapen. Tillslagen i Norrbotten inleddes redan under sportlovet förra veckan och har fortsatt under den gångna. - Många har erkänt. Men vi har inte hittat narkotika hos alla. Däremot har vi säkrat beställningsnummer och kontonummer och annan konversation med mera från trafiken på internet som binder många av de misstänkta, säger Per-Olov Andersson, chef för narkotikaenheten vid Norrbottenspolisen. Per-Olov Andersson fortsätter: - Tramadol har tidigare varit en oklassad drog som sålts fritt på nätet och blivit populärt. Nu när preparatet blivit narkotikaklassat, mycket på grund av att det är starkt beroendeframkallande, har det varit viktigt att agera med kraft, säger Per-Olov Andersson, chef för narkotikaenheten vid Norrbottenspolisen. Kända av polisen
Per-Olov Andersson hoppas att polisens ingripanden får stopp på flera av de ungas narkotikamissbruk. - Majoriteten av köparna är födda mellan 1987 och 1990 vilket innebär att det handlar om unga drogmissbrukare. Samtliga är män och de allra flesta av dem är inte kända av polisen sedan tidigare. Förhoppningsvis får vår samlade operation den konsekvensen att en del som kanske testat för första gången eller bara är i början av ett missbruk slutar. Av erfarenhet brukar det bli så när polisen ingriper tidigt och jag hoppas att det blir så nu också. Det här är en viktig del i bekämpningen av narkotika, säger Per-Olov Andersson. Vid förhörstillfället ska en enkät tilldelas den misstänkte för att undersöka ungdomars drogvanor på Internet. Då det inte finns någon sådan statistik sedan tidigare är detta ett unikt tillfälle att få ett underlag av ungdomar som faktiskt köpt droger på nätet. Undersökningen som är frivillig och anonym genomförs tillsammans med folkhälsoinstitutet.
Det var i Sverige totalt 447 köpare av det sedan december 2007 narkotikaklassade preparatet Tramadol (pulverform). Ämnet används för att dämpa smärta och är en opiat. De flesta köpare är födda på 1980- och 1990-talet. 75 procent är ostraffade. 25 procent är straffade varav mindre än hälften är straffade för narkotikabrott. Antal ärenden i landet: Blekinge 1. Dalarna: 23. Gotland: 3. Gävleborg: 15. Halland: 8. Jämtland: 2. Jönköping: 10. Kalmar: 11. Kronoberg: 8. Norrbotten: 39. Skåne: 35 Stockholm: 79. Uppsala: 11. Värmland: 32. Västerbotten: 36. Västernorrland: 22. Västmanland: 12. Västra Götaland: 76. Örebro: 10. Östergötland 14. Antal ärenden i Norrbotten, 39, varav flera har erkänt köp: Luleå: 17 personer. Kiruna: 9 personer. Haparanda: 4 personer. Boden: 3 personer. Kalix: 3 personer. Jokkmokk, Arjeplog och Piteå samtliga 1 vardera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om