SSAB:s beslut att ställa om produktionen i Luleå till fossilfritt, 15 år tidigare än planerat får stora konsekvenser för Luleå Energi när det gäller produktionen av fjärrvärme. När koksverket och masugnen skrotas bildas det inte längre några restgaser som kan användas i Lulekrafts kraftvärmeverk för att producera fjärrvärme och el. 31 000 hushåll i Luleå är anslutna till fjärrvärmenätet.
– Vi står inför ett stort teknikskifte. I dag använder vi restgaser från SSAB, det kommer att upphöra i och med deras omställning. Vi har slutit en överenskommelse med SSAB att vi ska jobba tillsammans för ett cirkulärt och fossilfritt energisystem, säger Malin Larsson som är vd för Luleå Energi.
– Vi ska utreda tekniska och andra viktiga förutsättningar för att kunna ta tillvara restenergier som den framtida ståltillverkningen genererar, fortsätter hon.
Malin Larsson kan inte svara på om SSAB:s skifte till ljusbågsugn kommer att ge upphov till lika mycket restenergi som bildas vid SSAB:s nuvarande processer. I dag levererar Lulekrafts kraftvärmeverk cirka 800 gigawattimmar fjärrvärme genom att förbränna restgaser från SSAB.
– Vi kommer att titta på hela processen. Om man jobbar tidigt tillsammans kan man hitta tekniska lösningar och få ut en stor del. Det tror vi i dag, men det återstår att se genom de analyser som ska göras.
– Vi har för avsikt att ha ett fossilfritt energisystem för Luleå. Vår målbild är att få ut det. Vi kommer att jobba med de restenergikällor som kommer att finnas i vårt närområde. Jag kan inte ge en exakt storlek, säger hon.
Andra alternativ för fjärrvärmen, som biobränslen?
– Vår absoluta målbild i det här skedet och det vi siktar på är att använda restenergi från industrin. Vi kommer inte att titta på andra spår i det här skedet. Vi har ett samarbetsavtal med SSAB till 2030. Vi har tid på oss att jobba med det fossilfria energisystemet, säger Malin Larsson.
När måste ni ha landat i ett besked?
– Vi siktar på att under 2022 ha genomfört analysen. Det är säkert mycket kvar efter det, det beror på hur snabbt SSAB har framme sin design av processen.
Ska SSAB ta några kostnader för det här?
– Det får vi väl se vem som gör vad. Vi ska analysera det tekniska förutsättningarna och analysera övriga förutsättningarna, vem som äger vad och vem som investerar i vad. Vi har ett gemensamt ägt bolag i Lulekraft. Vi kan fundera på vad som är Lukabs roll i framtiden, det beror på hur vi vill sätta upp vårt framtida samarbete, säger Malin Larsson.
Tidigare har det diskuterats att koppla ihop Luleå och Bodens fjärrvärmenät. En utredning har gjorts av möjligheterna att koppla ihop städernas ledningsnät för dricksvatten.
– Utifrån den analys vi kommer att genomföra med SSAB blir det klarlagt vilka övriga behov vi har av restenergi. Behovet kommer att styra och en eventuell hopkoppling med Boden skulle kunna vara ett alternativ, säger Malin Larsson.
– Vi har en unik relation där vi i över 50 år har arbetat tillsammans för att ta vara på restenergier och skapa fjärrvärme lokalt. När vi nu planerar att bygga ett nytt produktionssystem i Luleå och därmed i stort sett ta bort alla våra koldioxidutsläpp, är målet att tillsammans med Luleå Energi se hur vi på bästa sätt kan bidra till Luleås fjärrvärmesystem även i framtiden, säger Tomas Hirsch, ansvarig för energifrågor på SSAB och SSABs styrelserepresentant i Lulekraft.