30 000 väntas gå i pension de närmsta åren

Norrbotten står inför stora utmaningar de kommande åren. Inom en tioårsperiod beräknas drygt 30 000 personer gå i pension. Värst drabbad är vård- och omsorgssektorn.

Bristyrken. Arbetsförmedlingen informerar arbetssökande om vilka yrken det är brist på. (bilden är ett montage)

Bristyrken. Arbetsförmedlingen informerar arbetssökande om vilka yrken det är brist på. (bilden är ett montage)

Foto: Petra Isaksson och TT

Luleå2015-03-10 06:00

Att man måste förbereda sig på att 40-talisterna snart ska gå i pension, det har man fått höra länge. Men fortfarande är generationsväxlingen ett hett ämne. En växling som många menar att vi är mitt inne i.

För 20 år sedan tog Arbetsförmedlingen och statistiska centralbyrån fram en prognos över hur många i landet som förväntas gå i pension fram till år 2010. I den senaste prognosen blir det ännu fler – närmare bestämt 250 000 fler.

I prognosen är det är endast tre län som får en tydlig ökning av antalet personer på arbetsmarknaden. Det handlar om de tre storlänen, Stockholms, Västra Götalands och Skånes län. För majoriteten av landets 21 län ser det dock sämre ut – i synnerhet för Norrbotten.

Den nya prognosen från Arbetsförmedlingen presenterades år 2010, och det är den som visar de dystra siffrorna. Tillsammans med Dalarnas län är det Norrbotten som tros drabbas hårdast av generationsväxlingen. För från och med i år, fram till år 2025, beräknas drygt 3 000 personer gå i pension i länet, varje år. Under samma period väntas antalet tillträdande ungdomar vara drygt 1 600 årligen fram till år 2025.

Om prognosen stämmer så kommer glappet mellan antalet tillträdande ungdomar och antalet personer som förväntas gå i pension vara 14 000 personer de närmsta åren. För att klara av utmaningen måste man, enligt Arbetsförmedlingen, se till att fler klarar gymnasiet. Men också förbättra integrationen av utrikesfödda.

I toppen av antalet yrkesavgångar hamnar vård- och omsorgspersonal. Här beräknas tappet vara 4 828 personer under en tioårsperiod. En trend som man har kunnat se under en tid.

– Det kommer att bli en gigantisk utmaning, säger Timo Mulk-Pesonen vid Arbetsförmedlingens analysavdelning.

På Arbetsförmedlingen är man medveten om läget, och för att möta de stora avgångarna med ny arbetskraft måste Arbetsförmedlingen prioritera. Det kan man göra på olika sätt, men framförallt handlar det om att de arbetssökande ska bli informerade om yrkena där det är störst brist.

– Dels har vi vår vägledning som riktar in sig mot bristyrken, där vård och omsorgsyrkena är sådana. Men vi tillhandahåller också utbildningsplatser, säger Göran Nilsson, chef för Arbetsförmedlingen i Norr- och Västerbotten.

Hur många yrkesavgångar som beräknas inom loppet av en tioårsperiod. Från år 2015 till år 2025.

Fakta

Vård- och omsorgspersonal: 4828

Försäljare detaljhandel: 1061

Ingenjörer, tekniker: 991

Byggnadshantverkare: 954

Fordonsförare: 939

Byggnads- och anläggningsarbetare: 916

Förskollärare och fritidspedagoger: 910

Källa: SCB/AF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!