Löneupproret började bland studenter i Umeå 2011 och spred sig året därpå till stora delar av landet. Dåvarande kravet på 24.000 kronor i ingångslön har nu höjts på flera håll.
Aktionsgrupp
På Luleå tekniska universitetet finns aktionsgruppen 25K, där studenterna kräver 25.000 kronor.
– Jag hoppas politikerna inser vilken förlust det blir om de inte tillgodoser det vi ber om. Långsiktigt innebär det fortsatt brist på sjuksköterskor och ett enormt tryck på dem som arbetar i verksamheterna, säger Maria Aldenlöv, som snart ska ut på arbetsmarknaden.
Tackar du nej om du erbjuds arbete till lägre lön?
– Det beror på var jag står i livet då, men det är väldigt stor chans att jag flyttar i så fall. Jag jobbar hellre på ett ställe där erbjudandet stämmer överens med mina krav, säger Maria Aldenlöv.
Protestlista
Aktionsgruppen manifesterade i landstingshuset på fredagen.
– Med högre ingångslön blir det även bättre utgångsläge för dem som redan är i vården, säger Katarina Gren, som överlämnade en protestlista med 250 namn till Kent Ögren.
Landstingsrådet har dock inga planer på att öppna plånboken.
– Om det bara var ingångslönerna så vore det inget problem. Men du går in i en gruppering som gör att hela kollektivet måste justeras, säger Kent Ögren.
– Det är ingen ursäkt för att underbetala folk, replikerar Katarina Gren.
Pensionsavgångar
När frågan om annalkande pensionsavgångar lyftes meddelade Kent Ögren att lönerna kan komma att ses över på sikt.
– Ja, det ger oss anledning att fundera på någon slags lönepolitisk strategi för framtiden, säger han.
Har du förståelse för deras krav?
– Jag tror inte att det finns någon som är nöjd med sin lön. Det är i så fall bara jag som kan säga att jag tycker att jag tjänar tillräckligt, säger Kent Ögren.