Tillsammans tillförs Luleå 230 hyreslägenheter på bostadsområdet Varvet, om planerna kan fullföljas.
- Vi märker nu en allmänt större aktivitet för att bygga i Luleå, säger stadsbyggnadschefen Anders Dalstål.
"Modern arkitektur"
Det är nästan på dagen tre år sedan Akelius offentliggjorde spektakulära planer på att bygga hyreshus med 16, 14 respektive tolv våningar. Sedan tystnade det. Nu går Akelius vidare.
Nybyggena hamnar söder om de röda flerbostadshusen i området. Luleås silhuett förändras, utsikten för nya hyresgäster blir ståtlig. Varje byggnad får flera delar och bildar en trekant.
"Syftet med avtrappningarna är att lätta upp intrycket och skapa en sammanhängande men varierad känsla i nybyggnationen" står det i de handlingar som från i dag ställs ut i Kulturens hus och Stadshuset.
- Det är riktigt modern arkitektur om man jämför med vad vi byggt i Luleå under senare år, säger byggnadsnämndens ordförande Kaj Hedstig. Men han förväntar sig skarpa reaktioner från närboende, det visade sig redan för några år sedan, minns Kaj Hedstig.
Tagen på sängen
Sannolikt får han rätt.
- Vi trodde det där hade lagts på is. Jag blir tagen på sängen. Inte tror jag det blir poppis, en del får utsikten förstörd, säger Kalle Degerman, som i dagarna upprörts över den kraftiga hyreshöjning Akelius lanserat i området.
Höjden på husen påkallar samråd med Försvaret, om huruvida flyget sinkas.
Strandpromenaden, nu en del av en fastighet, ska säkras för allmänheten och vara en del av ett promenadstråk runt Centrumhalvön.
Ett parkeringshus planeras.
Förekomsten av markföroreningar har utretts i en översiktlig geoteknisk markundersökning. Slutsatsen är att området är rent.
Nybyggena innebär 180 lägenheter, mest tvåor och treor. Ytterligare 50 lägenheter blir det i och med att fyravåningsbyggnaden Gröna huset ska få ytterligare två våningar.
Gröna huset var ett kontorshus som köptes och byggdes om av Hilding Holmqvist men det blev inte hotell utan bostäder. Sedan sålde han och ägare är Akelius.