Större effektiviseringar behöver genomföras för att nå en budget i balans. Alternativt måste politikerna besluta att skjuta till mer pengar utöver vad barn- och utbildningsnämnden föreslås få enligt förslaget till budgetförutsättningar. För 2025 krävs ett tillskott på 23,2 miljoner kronor.
– Vi behöver ett tillskott för att kunna genomföra de beslutade politiska satsningar, alltså internationell grundskola och resursskola för årskurs 7-9 och utredningsuppdraget med fler lärare i grundskolan som vi fått till oss, säger Helena Jensen, biträdande arbetsmarknads- och utbildningsdirektör i Luleå kommun.
De beslutade politiska satsningarna kostar 10,2 miljoner kronor nästa år.
Barn- och utbildningsnämnden drabbas också av ett avdrag på 13 miljoner kronor 2025, på grund av den så kallade demografimodellen som Luleå kommun använder sig av. Det beror på att antalet barn i förskola och grundskola inte ökar. Fram till 2025 sker endast en marginell ökning och sedan vänder kurvan nedåt, antalet barn minskar. År 2033 har antalet barn bara ökat med 0,4 procent jämfört med år 2020.
13 miljoner kronor motsvarar kommunens kostnader för cirka 26 pedagoger.
– Nu är det upp till politiken att se helheten och prioritera, säger Helena Jensen.
Enligt henne finns inga som helst planer på att lägga ned förskolor eller skolor, för att få en budget i balans.
– Vi har ju fått signaler från politiken tidigare, om man tänker på det stora tillskott vi fick inför 2024, att man vill prioritera skolorna och förskolorna, säger Helena Jensen.
Politikerna vill behålla skolorna för den förväntade befolkningstillväxten som man hoppas att industrins omställning ska leda till.
På några års sikt kommer barn- och utbildningsnämnden att få betala högre hyror, eftersom nya skolor ska byggas och befintliga skollokaler byggas ut. Nästa år kommer inga nya byggnader att stå klara men till höstterminen 2026 väntas nya Hertsöskolan tas i bruk.
Under perioden 2025-2027 kommer nästan 1,2 miljarder kronor att investeras i skollokaler. Grovt räknat innebär det ökade hyreskostnader om 60 miljoner kronor årligen.
Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott ska behandla förslaget på sitt sammanträde den 3 april. Kommunfullmäktige beslutar om budget och plan för 2025-2027 i juni och under hösten får nämnderna därefter fatta sina beslut om nödvändiga åtgärder.