Konsulter täcker upp när socionomerna flyr

Sedan i februari har 21 socialsekreterare lämnat enheten för barn och unga på socialförvaltningen i Luleå kommun.
Under hösten har konsulter anlitats för att klara verksamheten.
– Vi vill ju verkligen inte ha den här situationen som arbetsgivare, säger Anna Saxin, verksamhetschef.

Anna Saxin, verksamhetschef på socialförvaltningen i Luleå.

Anna Saxin, verksamhetschef på socialförvaltningen i Luleå.

Foto: LG Norlin

Luleå2024-12-31 08:00

Det har varit ett turbulent år på Socialförvaltningen i Luleå. Sedan februari har 21 socialsekreterare vid enheten för barn och unga lämnat sina tjänster.

– Vi vill ju verkligen inte ha den här situationen som arbetsgivare, säger Anna Saxin, verksamhetschef vid socialförvaltningen.

Egentligen ska det finnas 32 socialsekreterare på enheten för barn och unga. I dag är den siffran 22, vilket är kännbart på enheten.

– Det är klart att det påverkar verksamheten. Vi behöver göra prioriteringar, säger Anna Saxin.

För att klara uppdraget har tre externa konsulter anlitats. Kostnaden för dessa har under hösten varit 738 000 kronor.

Utöver detta har även fyra administratörer anställts för att avlasta socialsekreterarna. Rekrytering av fler socialsekreterare pågår.

Under nästa år kommer den nya socialtjänstlagen. Exakt hur den kommer att påverka arbetet är oklart men det kommer förhoppningsvis innebära mindre administrativt arbete.

– Man ska kunna nå barn och unga tidigare med förebyggande och främjande insatser utan att först göra en behovsbedömd utredning.  Vi vill kunna ge hjälp och stöd så tidigt som möjligt, det är det som är det viktiga, säger hon.

Att socialsekreterare lämnar sina jobb är inte ett lokalt fenomen. De senaste åren syns en ökning i hela Sverige, främst bland yngre socionomer i åldrarna 31-50.

När fackförbundet Vision frågade sina medlemmar om hur de upplever sitt arbete svarade 67 procent av socialsekreterarna att de har för mycket att göra. Yrkesgruppen hamnade på delad förstaplats – tillsammans med kategorin chef.

Men på enheten för barn och ung i Luleå har siffran varit extrem under året.

65 procent av socionomerna har av olika anledningar valt att lämna. Några har gått i pension, andra har flyttat från kommunen och några ha bytt tjänst internt. Sedan finns det dem som har lämnat av andra anledningar. 

– Det är viktigt att fånga upp vad det beror på att kartlägga och arbeta med förbättringar. Vi har alltid avgångssamtal där vi försöker fånga upp vad vi behöver göra annorlunda.

Kritik har framförts. Bland annat mot ledningen.

Har ni tagit åt er av den kritiken?

– Absolut. Det måste man göra som ledare, liksom rannsaka sitt ledarskap, säger Anna Saxin.

Hon berättar att under 2025 kommer verksamheten att arbeta mer med ledarstöd, en form av ledarskapscoachning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!