I går, då senaste delårsrapporten offentliggjordes och ledningen kommenterade de uppmärksammade utlandsaffärerna, bekräftades att en stor personalminskning ska genomföras.
Företaget är representerat i Norrbotten. I Luleå finns omkring 700 anställda, bland annat inom affärsområdet Mobility (mobilitetstjänster), där försäljningen sjunker, och affärsområdet Bredbandstjänster. Luleå har också kundsupport, säljenheter och andra delar.
- Det är inte så att folk är redo att packa ihop sina platser. Jag tror vi klarar oss bra, vi har gjort det förr. Just nu har jag ingen oro över att det skulle drabba oss hårt, säger Martin Drugge, som arbetar vid mobil kundtjänst.
Det finns många unga anställda vid Telia sonera i Luleå. Dit hör Martin Drugge och kollegan Simonne Lagerman.
- Det har ju satsats på kundtjänsten, funderar Simonne Lagerman, som har svårt att se att stora följder där.
Indikation
Telia Sonera, som inte är nöjt med resultatet, ska spara ytterligare två miljarder kronor och 2.000 tjänster ska alltså bort. Osagt var, Telia sonera är globalt och ledningen säger inget om hur många i Sverige som berörs. Inte förrän om ett par månader kommer besked om hur personalminskningen slår.
- Vi har ju flest anställda i Sverige så det är möjligtvis en indikation, sade vd Lars Nyberg till Dagens nyheter.
Företagets motiv till åtgärderna är att hela telekomindustrin ser en minskad tillväxt. Telia Sonera ska fokusera på ökad flexibilitet och bli mer effektivt. Telefonsamtal är en gammal marknad. Internetsurf, datatrafik i mobilen, växer.
Reaktioner kommer från fackligt håll.
- Första frågan jag fick i morse var "hur många får gå från Luleå?". En rimlig reaktion. Företagets åtgärd känns som en brandkårsutryckning, det saknas långsiktig planering. Det skulle ha gjorts en översyn långt innan, säger Kjell-Åke Sommeryd, Seko inom Telia Sonera Luleå.
De förefaller som om företaget bara konstaterat att resultatet är dåligt och sedan sagt; "då gör vi något", beskriver han.
Varifrån kommer just siffran 2.000? Det vill facket ha svar på.