Event om it-säkerhet lockade 200 deltagare

Omkring 200 deltagare kunde i år träffas på plats i Luleå när IT-arenan arrangerades under tisdagen. "Mycket handlar om nätverkande", säger Michael Strömbäck från arrangören Atea.

Michael Strömbäck, Atea

Michael Strömbäck, Atea

Foto: Elin Parmhed

Luleå2021-11-10 10:42

Vad händer när en hackare på ett par minuter kan ta sig in och tjuvlyssna på jobbmöten via en röstassistent eller en babyvakt? Eller med hjälp av en robotdammsugare räkna ut när vi är hemma och inte?

Under tisdagen var IT-arenan på plats på Clarion hotel sense. Deltagarna var såväl privata som offentliga it-avdelningar som ville uppdatera sig kring den senaste tekniken och hämta inspiration.

Vad är det viktigaste med den här dagen som du tycker att deltagarna ska ha med sig?

– Det viktigaste är att alla som är här får med sig något guldkorn. Och bara att få träffas igen, mingla och hämta inspiration. Vi är nöjda om de kan ta med sig något som gör att de kan bli bättre på sina verksamheter, stärka sin konkurrenskraft, knyta nya kontakter som de kan lyfta luren och ringa och fråga hur de gjort. Mycket handlar om nätverkande, säger Michael Strömbäck, platschef Atea Norrbotten och keynote-talare på IT-arenan.

Hur kul tycker du själv att det är att få ses såhär igen?

– Magiskt! För folkhälsan tror jag att vi behöver träffas såhär, det är min spaning, säger Michael Strömbäck.

undefined
Gustav Rydmark, Atea

Gustav Rydmark är säkerthetsexpert på Atea och jobbar dagligen med de frågor som lyfts just denna gång på IT-arenan.

Vad är det viktigaste att tänka när det gäller it-säkerhet just nu?

– Ta tag i själva säkerhetsfrågan är det viktigaste. Sen är det en fråga du hela tiden måste jobba med. Det är ingenting du köper från hyllan och sen är klar med, utan det är som med kondition – du ska ha vanan inne att jobba med säkerheten, säger Gustav Rydmark.

Han menar att det är en föränderlig värld vi lever i och att de säkerhetsutmaningar vi har nu, med att medarbetare jobbar på olika platser, bara är den senaste av utmaningar. 

– Till nästa år kommer det att vara någonting annat. Det är som en katt- och råttalek, säger Gustav Rydmark och fortsätter:

– Vi såg i samband med pandemin att angreppen ändrades, förutsättningarna ändrades, och motparterna på andra sidan staketet utnyttjade givetvis det. När nästan alla satt hemma kunde de till exempel hacka sig in på dottern laptop och lyssna på när pappa har styrelsemöte. Och så vidare. 

Vad är nästa grej att hålla koll på?

– Inom branschen handlar det om att i mycket större utsträckning visa vad man gör. Tidigare kunde man jobba med sin säkerhet i skymundan, nu måste man kunna visa vad man gör. Att vara transparent med sin säkerhet och visa hur man jobbar med säkerhetsförmågan. Kunderna förutsätter och ifrågasätter hur du jobbar med din säkerhet, avslutar Gustav Rydmark som tar upp incidenten med Coop där deras system slogs ut och det blev viktigt att visa hur och vad man gör när det kommer till säkerhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!