20 vårdplatser försvinner

Totalt 20 vårdplatser runt om i länet avvecklas.
Vid de mindre sjukhusen minskas personalen.
Därmed frigörs resurser för att utveckla den palliativa vården.
- Att utveckla vården i livets slutskede är ett starkt önskemål från medborgarna, säger Kent Ögren (s).

LULEÅ2007-08-21 06:00
Det är landstingsledningen som vid nästa landstingsstyrelse lägger förslaget som ska frigöra resurser för att utveckla den palliativa vården i länet. Ett av förslagen handlar om att minska antalet vårdplatser med 20 från dagens 674 till 654.
I Haparanda, som drabbas hårdast, vill landstingsledningen avveckla samtliga nio observationsplatser vid Haparanda vårdcentral. Behovet ska i stället tillgodoses vid Kalix sjukhus. Kiruna sjukhus drabbas också, där vill landstingsledningen minska tre rehabiliteringsplatser, tre internmedicinska och en palliativ. Även på Piteå älvdals sjukhus minskas de palliativa platserna medan de på Sunderby sjukhus ökas med fyra. Likaså ökas antalet internmedicinska platser med fem till antalet.
- Vi behöver omfördela vårdplatser då det finns en oblans i fördelningen av vården i länet. Vi vill ha en kvalitativt likvärdig vård överallt, säger landstingsrådet Kent Ögren.

Sjuksköterskor rekryteras
Utvecklingen av den palliativa vården i sin tur ska ske genom att 7,5 specialistsjuksköterskor rekryteras. Dessa får till uppgift att, inom befintlig budget, skapa palliativa enheter vid sjukhusen.
Konsekvenserna av hela förslaget är bland annat personalminskningar, totalt rör det sig om 34 helårstjänster på länets mindre sjukhus, Sunderby sjukhus i sin tur ökar antalet tjänster med 14.
Förslaget ger också en besparing på cirka 9,2 miljoner kronor, därmed återstår drygt 14 miljoner kronor att spara, en uppgift som landstingsledningen ålagt verksamheten. Allt för att slippa ett underskott i årets budget.

Bra utredning
Landstingsledningen tycker att underlaget till förslaget är väl genomarbetat.
- När vi under äldreåret 2003 förde samtal med medborgarna framkom det starka önskemål om att den palliativa vården i länet ska utvecklas, säger Kent Ögren.
Han får medhåll av Agneta Granström (mp):
- Palliativ vård måste prioriteras lika högt som akutsjukvården. Tidigare har vi inte haft de resurserna i Norrbotten, säger hon.
Förslaget presenteras som sagt för landstingsstyrelsen 30 augusti, därefter går det vidare till landstingsfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om