"20 000 i länet kan vara smittade"

Antalet intensivvårdade coronapatienter steg hastigt i länet det senaste dygnet. Ändå räknar smittskyddsläkaren med att "peaken" av smittspridningen försenas. "Jag tror att det blir i mitten av maj", säger Anders Nystedt.

" IVA-fallen hoppade iväg till 17 stycken. Ett "hack" i kurvan, troligen en tillfällighet, även om vi får vara observanta om det fortsätter stiga", säger Anders Nystedt, länets smittskyddsläkare.

" IVA-fallen hoppade iväg till 17 stycken. Ett "hack" i kurvan, troligen en tillfällighet, även om vi får vara observanta om det fortsätter stiga", säger Anders Nystedt, länets smittskyddsläkare.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2020-04-21 20:02

Tisdagens rapport från Region Norrbotten visade att ytterligare tio personer hade konstaterats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 206 personer är konstaterat smittade i länet.

Samtidigt steg antalet intensivvårdade drastiskt från att under flera veckor ha legat kring tio-tolv personer.

–  IVA-fallen hoppade iväg till 17 stycken. Ett "hack" i kurvan, troligen en tillfällighet, även om vi får vara observanta om det fortsätter stiga. Vi har ju å andra sidan räknat med att antalet intensivvårdade ska bli fler. Snarare förvånande att det inte har ökat alls nästan under flera veckor, säger Anders Nystedt, regionens smittskyddsläkare.

Även antalet konstaterat smittade lär stiga mer tydligt i kommande veckor, då regionen får större möjlighet att provta fler som uppvisar symptom. 

Särskilda provtagningspinnar krävs dock när misstänkt coronasmittade ska topsas i näsa eller mun, men de utökade leveranserna har fördröjts, vilket innebär att Region Norrbotten ännu inte kan testa i så mycket bredare omfattning än tidigare.  

– De erbarmerliga pinnarna ställer till det men de är på gång nu, beställda från bland annat Socialstyrelsen.  

Även den andra provtagningsmetoden – antikroppstester via blodprov som påvisar genomgången infektion och förmodad immunitet – har stött på problem, med olika osäkerhetsfaktorer.

– Positiva svar kan vi lita på. Tyvärr kan man ändå ha haft infektionen vid negativt svar, då testet inte visar på antikroppar. Vi får hoppas att metoden förbättras i kommande veckor.  

Mörkertalen gällande coronadöden fortsätter därför att gäcka smittskyddet, inte minst vad gäller länets äldreomsorg. 

– Det finns ett mörkertal när det gäller antalet avlidna också, säger Anders Nystedt.

Just coronapandemins svårgreppade mörkertal aktualiserades vid Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens under tisdagen. Då uppgav statsepidemiolog Anders Wallensten att det för varje bekräftat smittad person i Stockholm går 1 000 (!) oupptäckta fall.  

Efteråt backade myndigheten från den sensationella uppgiften, och även länets smittskyddsläkare Anders Nystedt är skeptisk.

– Då skulle vi snart ha 200 000 norrbottningar smittade, men så är det inte. En av 100 är mer rimligt. Det skulle i så fall innebära att 20 000 norrbottningar har haft en infektion av viruset.

Stockholm närmar sig flockimmunitet men i länet kan det enligt Anders Nystedt dröja många veckor till.

– Vi ligger ganska långt efter Stockholm. Jag brukar säga att det krävs 60 procent av befolkningen (cirka 150 000 i länet, reds anm) för att nå flockimmunitet. Därför kan vi absolut inte blåsa "faran över" ännu.  

Därför vill Nystedt justera perioden för den så kallade "peaken" rörande smittspridningen av coronaviruset i länet. 

Tidigare har det uppgetts den sker i början av maj – då prognosen anger att ett 100-tal allvarligt insjuknade norrbottningar behöver samtidig sjukvård, varav 25 i intensivvård – men nu menar smittskyddsläkaren att "peaken" blir fördröjd.

– Jag tror snarare att det blir i mitten av maj, att "peaken" också blir lägre men samtidigt pågår en längre tid. Det viktiga är att vårdens resurser räcker till, säger Anders Nystedt.    

Totalt 21 personer med bekräftad covid-19 har avlidit sedan coronautbrottets början, enligt Region Norrbotten under tisdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!