I världsmästerskapet som gick av stapeln i somras i Taiwan representerade hon det svenska fysiklandslaget tillsammans med fyra andra ungdomar. Men det var ingen lätt match att ta sig dit utan deltagarna kvalade in efter diverse uttagningar.
– Jag fick nys om tävlingen när jag var på forskarskola i Malmö för att hjälpa dåvarande landslag med deras forskarprojekt, berättar Andrea Lidberg.
Gick mattespets
Tävlingen, IYPT( International young physicists tournament) är en internationell lagtävling i fysik. Gymnasister utmanar varandra att presentera sina undersökningar och slutsatser om ett av 17 problem som publicerats sommaren före turneringen. Just ett av de här problemen hade Andrea Lidberg som projektarbete på mattespetsutbildningen på gymnasiet i Luleå.
Kortfattat gick arbetet ut på att undersöka vågrörelsen som uppstår då en rad med pendlar som kopplats samman med en tråd sätts i gång.
– Jag undersökte bland annat vågens egenskaper så som hastighet, hur den ser ut beroendes på olika faktorer och hur den sprider sig, förklarar hon.
Tävlingen i sin tur gick bra, Sverige knep en 11:e plats bland 26 andra.
Logiskt med matte
Hennes intresset för fysik väcktes dock inte på allvar förrän hon började på mattespetsutbildningen och hon hörde sina nya klasskompisar prata om ämnet.
– Det var mer abstrakt fysik, komplexa saker så som kvantfysik och astrofysik. Jag tyckte det var väldigt intressant och började fundera själv. Matte har jag alltid haft väldigt lätt för, det är så logiskt, bekvämt på något sätt. Matte och fysik ligger väldigt nära varandra, det ena utvecklar intresset för det andra.
Till hösten väntar vidare studier i teoretisk fysik på University of Edingburgh i Skottland. Trots att hon alltid velat studera utomlands ser hon framemot det med skräckblandad förtjusning.
– Det känns overkligt, jag flyttar ju inte bara hemifrån utan även utomlands. Jag är inte nervös men jag är heller inte helt lugn.
Har du någon förebild bland kvinnliga kända fysiker?
– Nej, jag har ingen förebild men däremot har jag respekt för deras kunskap. Jag tror mycket på att läsa mycket, men man ska ha sin egen uppfattning och inte tro på allt för lättvindligt, säger Andrea Lidberg.