Många tog chansen till drop in-vigsel

Luleå Domkyrkoförsamling bjuder årligen in till drop in-vigsel för par som vill gifta sig. I år verkar intresset vara extra stort.

Personalstyrkan är på plats: Ida Bo-Sturesdotter Eriksson, Yvonne Nordqvist, Maud Jonsson Vuortio, Adam Isaksson, Margareta Hjälte och Charlott Rehnman.

Personalstyrkan är på plats: Ida Bo-Sturesdotter Eriksson, Yvonne Nordqvist, Maud Jonsson Vuortio, Adam Isaksson, Margareta Hjälte och Charlott Rehnman.

Foto: Lotten Vallgårda

Luleå2021-07-09 19:00

Redan utanför Luleå Domkyrka ljuder Mendelssohns bröllopsmarsch klockan halv tio på fredagsmorgonen. Organisten övar inför dagens upp till 16 bröllop. Personalen är samlad och pratar förväntningsfullt om vad de har framför sig.

– Idag har vi drop in-vigsel här, par som vill gifta sig kan komma utan att boka tid. Det blir lite som hos frisören, säger prästen Yvonne Nordqvist.

– Det är väldigt roligt att vara med och jobba idag, det är så mycket glädje, säger Margareta Hjälte, som ska jobba med att se till så att alla par har valt musik och har med sig sin hindersprövning.

Först ut blir Daniel Karlsson och Åsa Junto, snart även hon Karlsson.

– Vi såg till att vara här tidigt för vi ska resa bort och har en tid att passa om två timmar, ler Åsa Junto.

Paret har varit ihop i 17 år och har tre barn. När de såg annonsen om drop in-vigsel för två veckor sedan bestämde de sig för att det var dags att gifta sig.

Ett annat par på plats är Anders Kjäll och Christine Herre. De två Strängnäsborna på husvagnssemester som styrde om rutten när de hörde talas om det smidiga sättet att gifta sig i Luleå.

– Vi hade planer på att åka norrut, till Vilhelmina och Dorotea, men vi planerade om och åkte även hit till Luleå för att bli vigda, säger Christine Herre.

Paret är inte nervöst, de har levt ihop i 20 år och känner sig trygga med att den andra kommer svara ja.

När klockan slår tio är redan fem finklädda par samlade utanför kyrkan – redo att i tur och ordning gifta sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!