Den tidigare ostraffade 16-åringen från Luleå greps vid flygplatsen Kastrup utanför Köpenhamn den 23 april när polisen hittade vapen och ammunition, vilket väckte misstanken om att han hade flugits in till Danmark på ett morduppdrag.
Han har därefter suttit häktad och är numera även åtalad misstänkt för mordförsök på medlemmar ur MC-gänget Comanches i Bröndby utanför Köpenhamn.
Den aktuella pistolen hade en kaliber på 9 millimeter, med tio skarpa patroner, och målet för pojken var att "skjuta och döda en eller flera personer med anknytning till adressen", enligt handlingar från den danska domstolen.
Ända sedan han greps i april har en allvarlig hotbild varit riktad mot killens familj i Luleå. Vi har varit i kontakt med flera grannar i bostadsområdet som vittnar om att polisen under våren 2024 övervakade bostadsadressen i flera veckor.
Och nu visar det sig att en av familjemedlemmarna misstänks ha blivit utpressad tiden efter att 16-åringen drogs in i våldsvågen i Danmark.
SR Norrbotten rapporterade i veckan att den nära anhöriga ska ha krävts på pengar för vapnet som 16-åringen hade på sig när han greps av polisen.
Samtidigt meddelar Åklagarmyndigheten att tre svenskar togs av polisen i Spanien i onsdags, efter samarbete mellan svenska, danska och spanska myndigheter samt Europol och Eurojust, EU:s två byråer för polisiärt och brottsutredande samarbete.
Bakgrunden är flera händelser i Köpenhamn, Malmö och Kista, där unga personer har rekryterats för att delta i allvarliga våldsdåd, och en av de häktade misstänks för bland annat inblandning i försök till mord, förberedelse till mord och vapenbrott i såväl Sverige som Danmark och i Spanien.
Minst en av de tre gripna misstänks också för att ha försökt att utpressa Luleåkillens nära anhöriga under perioden den 14 maj till den 17 juni 2024, däribland i Luleå.
Men de misstänktas identitet, ålder och hemmahörighet är hemlig. Ansvariga åklagaren Anna Arnell vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vill inte kommentera något i ärendet och inte heller berätta om vem den nära anhöriga personen till 16-åringen är.
– Det är ett tidigt skede i utredningen och vi kan inte lämna ut några uppgifter alls.
Kommer alla tre brottsmisstänkta att ställas inför rätta i Sverige?
– Det är vårt önskemål och vi har ansökt om det i Spanien.
Åklagaren uppskattar att utredningen blir mycket omfattande och tror att det kommer dröja innan allmänheten får ta del av fler detaljer i härvan.
– Ni kan återkomma om en månad, så kanske vi kan berätta mer, säger Anna Arnell.
Att identiteterna på alla tre misstänkta har maskats (dolts) är i sig inte ovanligt, mot bakgrund av den skenande våldsvågen i södra Sverige.
– Det var inte vanligt tidigare att det rådde sekretess men för några år sedan förändrades det när vi såg hur hämndspiralerna förvärrades. När vi begärde någon häktad utan sekretess kunde det smälla i porten bara några timmar senare, säger statsåklagare Carl Mellberg.
Det har således inte med de misstänktas ålder att göra?
– Nej, inte alltid. När brotten begås inom kriminella nätverk med övergripande risk för hämndaktioner blir det numera sekretess på den brottsmisstänkta.
Rättegången mot den 16-årige Luleåpojken ska hållas i Köpenhamn, med början i slutet av januari 2025.