14 miljarder krävs för att möta krisen

Regeringen måste ge 14 miljarder kronor extra till kommuner och landsting under 2009 och 2010. Det är ett villkor för att de ska klara av finanskrisen. Och se till att arbetslösheten inte stiger. Det anser fackförbundet SKTF.

STOPPA FINANSKRISENS VERKNINGAR. "Regeringen måste ge kommuner och landsting 14 miljarder extra så de klarar finanskrisen", säger SKTF:s Eva Nordmark.

STOPPA FINANSKRISENS VERKNINGAR. "Regeringen måste ge kommuner och landsting 14 miljarder extra så de klarar finanskrisen", säger SKTF:s Eva Nordmark.

Foto: Håkan Gidlöw

LULEÅ2009-01-17 06:00
På fredagen gästade SKTF:s ordförande Eva Nordmark Luleå. Då talade hon bland annat om fackförbundets förslag till kommunprogram. Nordmark talade om finanskrisen och att den inte slagit till med full kraft mot kommuner och landsting. Enligt Nordmark ger det regeringen en chans att stoppa eller bromsa de negativa verkning som hotar den offentliga sektorn.Bland de krav som SKTF har ingår att frysningen av statsbidragen tas bort. Leder till fler utan jobb
-  Om ingenting görs riskerar regeringen att spä på utvecklingen som leder till ökad arbetslöshet, säger Eva Nordmark.Hon talar i det sammanhanget om de prognoser som AMS har och som säger att arbetslösheten kan stiga till nio eller tio procent under detta och nästa år. För att stoppa den utvecklingen vill SKTF att regeringen vidtar flera åtgärder. Där ingår sänkning av avgiften till a-kassa.Nordmark pekar på utvecklingen inom fordonsindustrin som lett till stor arbetslöshet i Västsverige. Det i sin tur påverkar många kommuners ekonomi. Anledningen är att många har lämnat a-kassan. Och för att klara ekonomin söker de hjälp av det sociala. Omställningsavtal
Bland de krav som SKTF har ingår omställningsavtal för anställda inom kommuner och landsting av den typ som gäller för statligt och privat anställda. Det handlar om att de som blir arbetslösa eller riskerar att bli det kan få olika typer av hjälp och stöd.SKTF vill också att regeringen satsar extra resurser på de unga så att det blir lättare för dem att få arbete. I fackförbundets krav ingår också att skapa större rörlighet på arbetsmarknaden.-  Jag fick mitt första arbete i mitten av 1990-talet tack vare så kallade utbildningsplatser. Arbetsgivare fick generösa bidrag för att utbilda fast anställda och samtidigt ta in unga vikarier. Den nuvarande regeringen borde införa samma system, säger Eva Nordmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om