De kommer en grupp unga män och kvinnor gående inne på F21 i Luleå. De är några av årets kull värnpliktiga som är på väg till inskrivningen. För några, av de som rycker in, var förväntningarna stora.
– Jag hoppas få många nya kompisar. Sen är det hela utbildningen och att få vara med om saker som jag aldrig hade gjort innan. Bära vapen, skydda Sverige och känna att man bidrar med något till samhället om vi hamnar i en kris, säger Maria Arvidsson.
Hon kommer från Östersund och ska tillsammans med Aron Andersson från Stockholm göra nio månader i Norrbotten.
– Jag hade kunnat välja att göra värnplikten i Uppsala, men jag ville ha riktig vinter så då valde jag Luleå istället, säger Aron Andersson.
Under måndagen ryckte 131 värnpliktiga in, varav 32 är kvinnor. Sedan augusti finns 40 värnpliktiga redan på plats. Det är de som gör värnplikten som mark- och hjälptekniker. De ska stanna i elva månader, till skillnad mot de som nu rycker in som gör nio månaders värnplikt.
– Det är något fler tjejer som rycker in i dag, så det är ett ökande intresse. Vi har legat kring 20 tidigare år, säger Maria Stålhandske, kompanichef för utbildningsenheten.
– Jag tycker det är lite tråkigt att det inte är så många, men jag är jätteglad att jag är här. Det är roligt att de anordnar kvinnokvällar så att man får lite mer umgänge och kan prata med andra tjejer som gör och har gjort lumpen, säger Maria Arvidsson.
Värnplikten är en viktig rekryteringsbas för vidare karriär inom Försvarsmakten.
– Det är det absolut. Vi har lite olika vägar för att gå vidare. De kan antingen ta anställning som soldater, eller så kan de studera vidare vid militärhögskolan och läsa till officerare, som taktiska officerare eller specialistofficerare, säger Maria Stålhandske.
– Jag kan tänka mig att fortsätta inom det militära. Om jag får möjligheten och jag tycker det är kul. Så absolut, säger Maria Arvidsson.
– Jag har funderat lite på det, men inget är hugget i sten, så att säga. Det beror också på om de vill ha mig, säger Aron Andersson.
I skuggan av kriget i Ukraina har Sveriges försvar blivit mer aktualiserat.
– Jag har väl inte tänkt så mycket på kriget i Ukraina på det viset att det är därför jag gör värnplikten, men det är bra att man gör något positivt för landet, säger Aron Andersson.