En tidigare anställd vid försörjningsenheten på socialförvaltningen sa under hösten till Norrbottens Media att hon ansvarade för 100 ärenden när hon egentligen bara skulle handlägga 35-40 ärenden. Under den tiden förekom det även att personal förflyttades inom olika delar av socialförvaltningen för att minska arbetsbelastningen för vissa sektioner. Den före detta anställde beskrev omförflyttningarna som en "brandsläckning" mer än ett konkret motivationsarbete.
– Det stämmer att vi, vid den tiden, under två tillfällen förflyttade personal till andra sektioner, säger Carin Johansson, chef för individ- och familjeomsorgen.
– Vid det första tillfället så gick vi ut med en förfrågan till anställda vid de andra sektionerna om de kunde tänkas byta sektion för att hjälpa till på äldresektionen.
Under hösten har det skett förändringar inom de olika sektionerna. En åtgärd som gjorts är att man anställt administratörer som ska lätta på arbetsbördan för socialsekreterarna. På individ- och familjeomsorgen så har man till exempel anställt fyra stycken administratörer.
– Det har säkert skett en del förändringar inom socialförvaltningen men vi på SSR har inte fått ta del av några handlingsplaner för att förbättra arbetssituationen, säger Leif Lindqvist, ordförande för akademikerförbundet SSR lokalföreningen i Luleå.
– Jag själv har inte sett de eventuella förändringarna som arbetsgivaren säger att de gjort och att det ska ha gett några synliga resultat vad gäller arbetsmiljön, säger han.
Leif Lindqvist anser att det råder en diskrepans mellan ledningens mål för verksamheten ledningens och hur det faktiskt ser ut inom förvaltningen idag.
– Arbetsförhållandena idag är likadana som de var på hösten, det har inte förändrats till det bättre eller sämre, trots de förändringar som skett inom förvaltningen.
Tror du att det kan vara en av anledningarna till att det råder brist på personal inom äldresektionen idag?
– De arbetsförhållandena gör det definitivt inte lättare att rekrytera personal. Om personal vittnar om dåliga arbetsförhållanden så kommer rykten att spridas.
– Arbetsledningen måste satsa på att förändra situationen på arbetsplatsen en sådan satsning kostar pengar, tar tid men det är något kommunen måste göra om de faktiskt som man sagt ska kunna leva upp till målsättningen att ha den bästa socialförvaltningen i landet, säger Leif Lindqvist.