13 läkare har mer än 416 timmars övertid: "Vi är underbemannade"

Övertidsberget bland läkare är alarmerande högt.
Region Norrbotten toppar statistiken i riket tillsammans med Region Stockholm.
– Vi är kraftigt underbemannade, säger Jenny Hedgren Rönnlund, ordförande i Norrbottens läkarförening.

Bristen på läkare börjar bli akut inom region Norrbotten. Det har medfört att vid årsskiftet 2023/24 låg Norrbotten tillsammans med region Stockholm i topp när det gäller övertidsarbete. "Vi är konstant underbemannade" konstaterar Jenny Hedgren Rönnlund (ovan) från Norrbottens läkarförening, medan regionens HR-chef Henrik Söderström (nedan) tycker sig se tecken på att övertidsarbetet kan vara på väg ned.

Bristen på läkare börjar bli akut inom region Norrbotten. Det har medfört att vid årsskiftet 2023/24 låg Norrbotten tillsammans med region Stockholm i topp när det gäller övertidsarbete. "Vi är konstant underbemannade" konstaterar Jenny Hedgren Rönnlund (ovan) från Norrbottens läkarförening, medan regionens HR-chef Henrik Söderström (nedan) tycker sig se tecken på att övertidsarbetet kan vara på väg ned.

Foto: Gunnar Westergren / Per Bäckström

Luleå2024-10-23 06:00

Nyheten i korthet

  • 13 läkare i Region Norrbotten har arbetat mer än 416 timmars övertid, trots att EU-direktivet förbjuder detta.
  • Jenny Hedgren Rönnlund, ordförande i Norrbottens läkarförening, uttrycker oro över underbemanningen inom sjukvården.
  • HR-chefen i regionen, Henrik Söderström, ser tecken på förbättring med fler anställda läkare och minskad övertid.

Enligt arbetstidslagen får personal arbeta högst 200 timmar övertid per kalenderår. I Region Norrbotten finns ett lokalt kollektivavtal som gör det möjligt för sjukvårdspersonal att arbeta upp till 300 timmar. 

Övertidsberget inom sjukvården stoppas inte heller av ett EU-direktiv som förbjuder övertidsarbete vid maximala 416 timmar.

Trots det har en läkare inom kardiologi (hjärtmedicin) på Sunderby sjukhus totalt 672,5 övertidstimmar.

undefined
Jenny Hedgren Rönnlund, ordförande i Norrbottens läkarförening, pekar på att läkarskrået är kraftigt underbemannat i region Norrbotten. Bristen omfattar i princip alla kliniker på Sunderby sjukhus.
undefined
Bristen på läkare orsakar inte bara att sjukvården i länet brottas med ett växande övertidsberg utan det innebär också längre väntetider för patienter inom region Norrbotten.

Det är facktidningen Läkartidningen som sammanställt övertidsarbetet bland landets regioner. Den visar att vid årsskiftet bröt 14 regioner mot EU-direktivet om 416 timmars övertid.

I region Norrbotten fanns 13 läkare som hade mer än 416 timmars övertid.

– Vi är gravt oroade att regionen inte lyckas få till det och se till att övertiden minskar drastiskt. Problemet är att vi i Norrbotten har för få läkare för att hinna med allt vad vi ska, förklarar Jenny Hedgren Rönnlund.

För ett år sedan presenterades en larmrapport som visade att hälften av länets läkare inte hinner med sitt arbete. Läkarförbundets enkät avslöjade att fyra av tio läkare inte ansåg sig ha tid att ta rast.

Jenny Hedgren Rönnlund hänvisar till statistik från organisationen Sveriges kommuner och regioner (SKR) att region Norrbotten ligger i bottenskiktet när det gäller antalet regionanställda läkare per 1 000 invånare.

– Det finns ett flertal verksamheter som är extremt underbemannade. Det handlar inte bara om kardiologin. Vi har för få neurologer, smärtläkare och inom Bup fattas ett flertal. Mitt intryck är att i alla kliniker behövs det rekryteras läkare förutom möjligen kliniken för öron, näsa och hals vid Sunderby sjukhus. Resten kan beskrivas som mer eller mindre underbemannat. Det finns i länet hälsocentraler med enbart en läkare. Det säger sig självt att vi behöver bli fler, säger Jenny Hedgren Rönnlund.

undefined
Henrik Söderström, personalchef i region Norrbotten, menar att färsk statistik visar att övertidsberget bland läkare har minskat, men fortfarande finns två läkare som överstiger EU:s direktiv om maximala 416 övertidstimmar.

Henrik Söderström är HR-chef på region Norrbotten. Han tycker sig se tecken på att ett trendbrott kan vara på väg. 

Han presenterar statistik som visar att antalet läkare ökat under 2024. Vid årsskiftet fanns i Norrbotten 793 anställda läkare. Den 30 september 2024 är antalet 841, men i den siffran ingår också vikarier och tillfälligt anställda läkare.

– Vi ser en tendens till minskning av övertiden hittills i år jämfört med årsskiftet 2023/2024. Region Norrbotten har fler anställda läkare nu än förra året och även skärpta dygnsviloregler kan vara en bidragande faktor till minskad jourtjänstgöring totalt sett, säger Henrik Söderström.

Vilken verksamhet är hårdast drabbat?

– Vi har ett högre övertidsuttag inom akut verksamhet jämfört med planerad verksamhet. Det finns orter och specialiteter där vi har färre anställda och där varje individ därmed går jour tätare vilket ökar risken för ökad övertid.

Vad säger de här siffrorna om läkarnas situation i Norrbotten?

– Det är viktigt att komma ihåg att i de flesta fallen handlar övertiden om att man arbetar jour. Vi har under en lång tid aktivt arbetat för att minska behovet av övertid för läkargruppen och vi ser förbättring. Vi har ännu arbete kvar att göra. Det är viktigt att få återhämtning. En del vill gärna jobba övertid, men oavsett anledning så tycker jag att övertid är något som man ska vara försiktig med, understryker Henrik Söderström.

Läkarnas övertidsberg

Region Norrbottens sammanställning över läkarnas övertid visar på ett trendbrott. De första siffrorna gäller årsskiftet 2023/24 och inom parentes anges preliminära siffror från den 31 september 2024.

Antal läkare med över 200 övertidstimmar: 68 (24) 

Antal läkare med över 300 övertidstimmar: 29 (10) 

Antal läkare med över 350 övertidstimmar: 22 (4) 

Antal läkare med över 400 övertidstimmar: 13 (2)

Källa: Region Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!