12:e Esperanzafirandet

För tolfte året i rad firar Esperanza den internationella kvinnodagen. Under kvällen håller föreningen i olika framträdanden i Kulturens hus. Temat är All världens kvinnor.
- Den här dagen handlar om mer än kvinnan, det handlar om jämställdhet och ett samarbete mellan man, kvinna, gammal som ung, säger Silviana Carlsson.

LULEÅ2007-03-08 06:00
Firandet innehåller en blandning av skratt, allvar, musik och dans. Elin Åström har precis som många andra fått frågan var hon kommer ifrån.
- En kvinna frågade mig var jag kommer ifrån och då svarade jag mammas mage. Det är självklart att man ska kunna utveckla sig utan att det spelar någon roll var man kommer ifrån, om man är man eller kvinna och oavsett religion.

Sprida vidare
Magdalena Urgell är Esperanzas ordförande och berättar om föreningens process för mångfald.
- Alla vill vara med och fira kvinnan och det är dags att sprida Esperanzas budskap vidare över hela Sverige och världen. Nu är det till exempel dags för mig att ta med mig Luleå till Chile.
120 barn från Porsöskolan är inbjudna till kvällen och Magdalena Urgell hoppas att de om tio år kan minnas att de var på Kulturens hus för att fira internationella kvinnodagen.

Berättelser om längtan
Kvällens program har återkommande inslag om längtan hos människor och Magdalena Urgell kommer att avsluta med att berätta om sin längtan.
Länsstyrelsen i Norrbotten medverkar och pratar om "integration i samverkan" och Barry Cogburn berättar om "ung och jämställdhet". Ulrica Åström från Röda korset berättar om projektet "Luleå mot diskriminering".
Yvonne Bergqvist från UNIFEM Norrbotten och Helena Eriksson från Luleå FN-förening samtalar om FN:s kvinnokonvention. Publiken får även höra världsmusik och se dansgruppen Paloma samt lyssna till Eva Engman från kvinnojouren.
- Det är fri entré för att alla ska kunna fira dagen, säger Elin Åström.
Fakta Internationella kvinnodagen
Kvinnodagen instiftades vid den andra internationella socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn 1910. Dagen var i första hand tänkt att ägnas åt kamp för kvinnlig rösträtt. <BR>I Sverige anordnades från 1912, vid olika datum under våren, möten med detta tema. <BR>1917, faller tsarväldet i Ryssland och den provisoriska regeringen utlovar den 8 mars rösträtt även för kvinnor. Från början ägnas hågkomsten av denna dag åt kommunistiska och socialistiska manifestationer. Men firandet av den 8 mars spred sig senare även utanför den kommunistiska kvinnorörelsen. <BR>På 60-talet tog uppmärksammandet av dagen rejäl fart bland feminister i USA och Europa. <BR>1977 antar FN:s generalförsamling en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av internationella kvinnodagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om