Överraskande pekar hon ut Singers Sy center som upprinnelsen till den senaste tidens uppståndelse.
– När vi tog över en del av deras lokaler 2005 fick vi äntligen utrymme till en egen utställningslokal. Tidigare hade vi konstutställningar inne i affären, men det blev lite för trångt för att de skulle synas. Jag tror att satsningen på ett eget galleri är en orsak till att vi fått företags- och kulturstipendium från Luleå kommun, berättar galleristen Helene Lindberg.
Det ligger förväntan i luften när Norrbottens Media kommer på besök hos familjeföretaget på Skeppsbrogatan.
– I början var det sällan som vi uppmärksammades i media. De skrev gärna om konstutställningar på andra ställen, men inte om det som vi gjorde. Det har blivit bättre på senare år, säger Helene Lindberg.
Under rundvandringen berättas historien om familjeföretaget som etablerades i Luleå redan 1969. På den tiden låg butiken på Kungsgatan.
Ägaren Helene Lindberg, 61, har varit med ända från starten. Det var hennes farbror som grundade företaget. Han ägde en ramaffär i Piteå och ville utvidga verksamheten. Han anställde Helenes mamma i butiken.
– Mina föräldrar tog över 1970. Jag har arbetat här i nästan hela mitt liv. Jag minns första gången som jag tilläts sköta butiken ensam under en lördag. Dagskassan uppgick till en krona.
Hade ni verkligen något i butiken som kostade så lite?
– Jag måste ha sålt ett kort. På den tiden sysslade vi mest med inramningar och sålde affischer. Posters var populära på 1970-talet.
I dag finns det inte längre spår av affischer i butiken. Däremot är det gott om tavlor och tavelramar i alla upptänkliga format och färger.
I förbifarten pekar Helene Lindberg på två stora övertäckta oljemålningar av Erling Johansson som fått en diskret placering i lokalen. Konstnären från Sarvisvaara utanför Gällivare har ett renommé som sträcker sig långt utanför länets gränser.
Tavlorna är inte ute till försäljning utan ska ramas in innan de återlämnas till Gällivare kommun.
Den som besöker Lindbergs konst & ram kan inrikta sig på en vandring genom norrbottniskt konstnärskap. Helene Lindberg tillhör länets mest kunniga konstkännare och anlitas av både privatpersoner och företag till att restaurera, inventera eller bygga upp konstsamlingar.
– Jag upplever att konstintresset är stort i länet. I dag arbetar vi för att skapa kontakter med konstnärer. Vi köper nästan inga bilder från andra gallerister utan alltid direkt från konstnären eller säljer på provision. På senare år har vi också satsat på att bereda plats även för mindre kända konstnärer.
Företaget finns på två plan. Ramverkstaden är placerad i ett underjordiskt garage. Här hittar vi företagets nästa generation.
Framtiden ser ut att vara utstakad för sonen Pär Westman, 23, som är utbildad konstinramare.
– Jag minns hur morfar Ragnar brukade jobba i ramverkstaden. Det höll han tills han var över 80 år. Det är klart att med tanke på mitt påbrå känns det som ett naturligt steg att någon gång ta över företaget, men jag är fortfarande ung. Inget är bestämt.
I ramverkstaden arbetar också Peter Åberg, som är inne på sitt 19:e anställningsår. Han började som lärling till Ragnar Lindberg och har successivt fått lära sig hantverket från grunden.
– Mitt arbete ligger nära mitt specialintresse. Man kan säga att det är konst dygnet runt för min del.
1995 gick den naturintresserade målaren ut konstlinjen i Sunderbyn. Hans oljemålningar har ofta motiv av blommor eller andra växter. I sommar ställer han ut på Venngarns slott utanför Sigtuna.
I passepartoutverkstaden ligger tavelramar staplade på hög. Här regerar Karina Lundbäck med en auktoritet som bara kan förvärvas genom 40 års yrkeserfarenhet. Hon har inga planer på att sluta arbeta trots att pensionsgränsen passeras nästa år.
– Arbetet är fortfarande både roligt och omväxlande. Man får vara beredd på vad som helst. Till exempel har jag ramat in barnleksaker, plånböcker och kläder. Nuförtiden blir jag sällan förvånad.
Hon visar upp den datoriserade passepartoutskäraren som på några sekunder skär en passepartout till ett grafiskt blad.
– Fram till 1980-talet gjorde vi allt sånt här för hand med kniv. Det var svårt att få till det rätt och man fick ofta ont i händerna.
I personalens pentry hittar vi butikens mest diskreta utställning. Bland pärmar och mappar hänger konstverk gjorda av San Lundberg som nyligen flyttade från Norrbotten.
– Vi i personalen måste också få ha lite fint på väggarna. Vi brukar göra en liten utställning i köket och byter ut de tavlorna ganska ofta.
Sakta, men säkert har konstpubliken vuxit i Luleå. Under vernissagen blir det inte sällan knökfullt i den lilla utställningsdelen.
– Det har hänt att vi, konsthallen och museet öppnat utställningar samma helg, men det gör inget. Publiken räcker till alla. Det blir till en liten konstrunda, där många Luleåbor väljer att se alla utställningarna samma dag.
Nu ser Helene Lindberg fram mot en kommande utställning med Joakim Karkea som blev känd via SVT-satsningen Konstnärsdrömmen med bland annat Ernst Billgren i juryn. Den 33-årige takläggaren från Junosuando slutade på en andra plats. Snart ska hans akvareller ställas ut i Luleå.
Helene Lindberg behöver inte lång betänketid för att komma på sin drömutställning.
– Anders Sunna vore kul. Jag har haft en del kontakter med honom, men inget är bestämt än.
Aktivist-konstnären från Jokkmokk är en annan från länet som nått berömmelse långt utanför Sveriges gränser.
I en låda förvaras butikens verkliga rariteter. Händerna darrar lite när Helene Lindberg försiktigt vecklar ut silkespappret och blottar en ny samling broderier från Britta Marakatt-Labba.
– De kom häromdagen. Britta skickar sina broderier till oss för att vi ska spänna upp och rama in dem. Några hoppas jag att få visa i Luleå i höst.
Det kommer att ge staden en plats i den stora konstvärlden. Textilkonstnären från Idivuoma ingår nämligen just nu i en av världens mest prestigefyllda konstutställningar. Documenta arrangeras bara vart femte år i tyska Kassel.
I oktober ställer Britta Marakatt-Labba ut i Norrbottens enda privata konstgalleri. Bara en sån sak.