-Ta självmordslarm på allvar uppmanar hjälpgrupper

Marina Johansson, Luleå, hjälper psykiskt sjuka via tre facebookgrupper. Nu riktar hon kritik mot SOS Alarm och polisen för att inte ta självmordslarm på allvar.

Foto: Per Lundström

LULEÅ2014-09-30 07:01

– Jag har själv erfarenhet olika diagnoser jag nyss fått efter lång väntan inom psykiatrin, berättar Marina Johansson, en 31-årig trebarnsmamma från Luleå. Panikångest, adhd och bipolär typ 2 är hennes diagnoser. En livserfarenhet som gjorde att hon för nio månader sedan startade en facebookgrupp för personer med psykiska problem.

– Jag ville att de skulle ha någonstans att skriva av sig och ha någon att ta upp sina problem med eller att känna igen sig i, mänsklig kontakt helt enkelt, säger Marina som i dag har tre grupper som sköts av tre administratörer. Förutom henne själv så finns en kille i Kalix samt en i Åkersberga som sköter trafiken och reagerar på det som skrivs och på direkta samtal. Det är människor i hela landet och även Norden som finns i grupperna. Hjälpbehovet har inga gränser, enligt Marina Johansson.

–En av grupperna har runt 2.165 medlemmar och jag bedömer att cirka 1.500 av dessa har någon form av problem. Vi har runt 30 ansökningar om dagen och det gäller för oss att sålla de som verkligen behöver hjälp, säger Marina.

De tre administratörerna jobbar frenetiskt med att stödja och hjälpa de som söker dem och vid akuta situationer. När någon skriver inlägg och aviserar att de vill ta livet av sig, vilket hänt ett tiotal gånger- kontaktar man SOS-alarmering och polis. Här är Marina Johansson starkt kritisk. Hon upplever nämligen att båda instanserna ibland negligerar allvaret då Marina och hennes kamrater larmar:

– Från SOS får vi höra att det är vi ska leta fram adresser och uppgifter om personen det gäller. Och det händer att polispatruller vägrar åka ut när vi larmar om personer som hotar att ta livet av sig. Det verkar som att man inte riktigt tar det på allvar, säger Marina Johansson som berättar att nätverket flera gånger varit med om att rädda personer som gjort verklighet av sina självmordstankar och hittats liggande med hjärtstopp i sina hem.

– Är inte alla människor lika mycket värda kan man fråga sig, säger Marina Johansson som uppmanar till diskussion om problemet med allt detta psykiska illamående ute i samhället. Varav en hel del av probemen faktiskt kan lösas med lite omtanke och medmänskligt engagemang, betonar Marina Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!