"Skyddet för våldsutsatta kvinnor måste bli starkare"

Kvinnojouren Iris välkomnar regeringens åtgärdsprogram för att motverka mäns våld mot kvinnor. Nu vill jouren se handlingskraft bakom orden. "Kunskapen finns, nu måste den användas praktiskt", säger styrelseledamoten Emelie Skeppar.

"Bra att frågorna lyfts upp på dagordningen", säger Emelie Skeppar, Kvinnojouren Iris.

"Bra att frågorna lyfts upp på dagordningen", säger Emelie Skeppar, Kvinnojouren Iris.

Foto: Linda Kask

Luleå2021-06-23 05:00

Emelie Skeppar sitter i styrelsen för Kvinnojouren Iris, där även Tjejjouren Iris, Tantjouren och Juridikjouren ingår. I dagarna presenterade regeringskansliet en rad åtgärder som ska intensifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Åtgärderna består av ett 40-tal punkter och berör alltifrån ökade insatser i skolundervisningen till skärpning av lagstiftningen för att öka skyddet för våldsutsatta kvinnor och barn. Emelie Skeppar, talesperson för Kvinnojouren Iris i Luleå, tycket att åtgärdspaketet berör många viktiga områden.

– Vi är inte överraskade av innehållet i åtgärdspaketet, men vi är såklart glada att detta nu lyfts upp på dagordningen.

Emelie Skeppar tycker det är fullständigt orimligt att det fortfarande i dag ofta är kvinnor och barn som måste flyttas omkring på olika platser för att undkomma våld och hot om våld från män. 

– Punkt åtta i programmet handlar just om ett förstärkt skydd för barn, en väldigt viktig fråga som vi driver. Många barn tvingas i dag ha umgänge med en pappa som har utsatt deras mamma för våld.

Åtgärdsprogrammet innehåller också en rad punkter som berör skärpt lagstiftning.

– Det är jättebra om det blir lättare att sätta fotboja på män som förföljer kvinnor och att straffet för att bryta mot kontaktförbud skärps. När vi pratar med polisen så framgår det att ungefär 70 procent av de ansökta kontaktförbuden från kvinnor avslås.

Enligt Emelie Skeppar fungerar samverkan mellan Kvinnojouren, socialförvaltningen, länsstyrelsen, kommunens Fredamottagning och polisen väl i Luleå i dag. Men målet med ett åtgärdsprogram måste vara att det fungerar lika bra överallt. 

– Kunskapen finns redan, personal inom olika myndigheter har utbildats i de här frågorna. Vi tror inte på mer prat, det är vi trötta på. Nu vill vi se faktiska förändringar. 

 En av åtgärdspunkterna handlar just om att stoppa killars våld mot tjejer i ungas parrelationer. Emelie Skeppar är även aktiv inom Tjejjouren och konstaterar att unga tjejer i parrelationer allt oftare utsätts för kontroll och hot via sociala medier.

– Där har våldsverkare hittat en ny arena. Sociala medier är också ett forum för till exempel "sugar dating", där unga kvinnors kroppar blir en handelsvara. Det benämns inte alltid som prostitution, men det är ju det handlar om. 

Så ska skyddet stärkas

Under förra mandatperioden tog regeringen fram en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Åtgärdspaketet som nu presenterats är ett led i den strategin. Åtgärderna ska ge starkare skydd för våldsutsatta kvinnor och barn, bekämpa brotten och förbättra kunskapen om mäns våld mot kvinnor. Ytterligare åtgärder ksa presenteras i samband med budgetpropositionen som läggs fram 2022.

Källa: Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!