Under fredagsförmiddagen höll Norrbottens regionråd Linda Frohm (M), en presskonferens angående partiets nya hälso- och sjukvårdsprogram, inför de allmänna valen 2022.
Programmet bygger på tio övergripande punkter och förutom att det utlovas bland annat tillgänglig vård utan köer, så ska regionen utöva både hemsjukvård och nära vård, vilket kommer att kräva personal, som i dagsläget är en bristvara inom regionen.
Hur det är tänkt att man ska kunna hitta och anställa kompetent personal är dock inget som Linda Frohm kan ge ett direkt svar på men tycker att personalfrågan är den viktigaste och överordnad allt annat.
– Vi har gjort det vi har sagt tidigare och gjort det vi har kunnat, säger Frohm och menar att rådande personalbrist beror på att tidigare majoritet inte tog sitt ansvar i den frågan.
Hur löser ni personalfrågan?
– Vi behöver ”headhunta” personal som man gör inom idrotten. Man tillverkar inte sjukvårdspersonal på ett, två, tre år, det är ett långsiktigt arbete. Pengarna finns, men vi behöver arbeta både på utbildningssidan och med att förändra den negativa bilden av att arbeta inom vården.
Enligt Frohm har man hittills försökt lösa semestervakanser och personalbrist i Malmfälten, genom kampanjen "Jobba i fjällen". Man får då resa och boende betalt för att komma upp till Malmfälten och arbeta under sin semester från ordinarie arbete.
Vi har tidigare berättat hur bemanningspersonal stoppas från att jobba inom region Norrbotten, mitt i vårdkrisen. Flera regioner har sänkt karenstiden medan Norrbotten står fast vid 12 månader.
Men trots att Moderaterna, som annars vill underlätta för privata aktörer, kommer inte sänkt karenstid att lösa personalbristen, enligt Frohm, som inte ser några hinder i att fortsätta hålla på ett års karenstid.
– Vi har bestämt att titta över karensreglerna en gång till men måste komma ihåg att det finns två sidor av det här, säger hon och menar att den negativa sidan med karensen är att regionen inte får personal som behövs men att ta bort karensen skulle innebära att det driver människor till bemanningsföretag.
– Om jag kan välja när jag vill jobba och inte så betyder det att andra får en mindre valfrihet, säger Linda Frohm.