Oklart om tandsköterskeutbildning kan starta

Bristen på tandsköterskor i länet ökar. En brist som förvärras av att utbildningen i Luleå, som skulle ha börjat i höst, inte godkändes och det är oklart om den nästa hösts kommer igång. "Vi är jätteberoende av att det blir en tandsköterskeutbildning i länet", säger Maria Pettersson, tandvårdschef i regionen.

Ännu inte klart om tandsköterskeutbildningen kan starta hösten 2023.

Ännu inte klart om tandsköterskeutbildningen kan starta hösten 2023.

Foto: Martina Holmberg/TT

Luleå2022-09-20 18:00

I dagarna skulle den tandsköterskeutbildning som Yrkeshögskolan i Luleå tidigare ansökt om att få genomföra, ha börjat med 30 utbildningsplatser. Men Myndigheten för yrkeshögskolan beslutade att inte godkänna utbildningen.

– Det berodde på att myndigheten tyckte att andra hade starkare ansökningar än oss. De tittar mycket på anknytningen till arbetslivet och gjorde den bedömningen, så i år har vi försökt få in en starkare ansökan, säger Maria Eriksson, utbildare på tandsköterskeutbildningen samt utbildningsledare vid Luleå kommun.

Nu hoppas de att den ansökan som gäller för kursstart hösten 2023 ska bli godkänd. Något som Myndigheten för yrkeshögskolan tar beslut om i januari nästa år.

Tidigare har vi berättat om tandläkaren Babak Rostamian som håller på att starta upp en tandläkarpraktik i Luleå och som haft svårigheter att hitta lediga tandsköterskor att anställa. En svårighet som man även har inom folktandvården.

– Vi har en omfattande tandläkarbrist i folktandvården, men vi börjar också få en mer tydlig brist på tandsköterskor och tandhygienister. Bristen på tandsköterskor är mer tydlig i det norra området i Kiruna, Gällivare och Pajala, där vi ganska länge haft svårighet att rekrytera tandsköterskor. Nu är det ett omfattande problem, säger Maria Pettersson, tandvårdschef i Region Norrbotten. 

I övriga länet är bristen mer lokal, däribland Luleå.

– Om vi lyckas rekrytera de tandläkare som vi hoppas kunna rekrytera inom kort så kommer vi inte att fullt ut kunna arbeta med teamtandvård. Så vi är jätteberoende av att det blir en tandsköterskeutbildning i länet, säger tandvårdschefen.

Utbildningen i Luleå är en distansutbildning där ungefär hälften av studenterna har kommit från Norrbotten. Sex gånger under den 65 veckor långa utbildningen måste de träffas i Luleå för att genomföra praktiska övningar. 

– Distansutbildningen möjliggör för de som sitter ute på landsbygden och inte vill flytta in till Luleå att gå utbildningen. Sitter man i till exempel Arjeplog och har allt sitt där så vill man även ha en utbildning som man kan läsa där, säger Maria Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!