Politiker och väljare möts på Storgatan

Valrörelsen går in på slutspurten och ett tydligt tecken på det är att valstugorna på Storgatan i Luleå. Tidigt på måndagsmorgonen kunde tas i bruk av de politiska partierna.

Evelina Rydeker Miljöpartiet var på plats tillsammans med hunden Ester redan tidigt på måndagsmorgonen. "Här kan man prata på riktigt", säger hon.

Evelina Rydeker Miljöpartiet var på plats tillsammans med hunden Ester redan tidigt på måndagsmorgonen. "Här kan man prata på riktigt", säger hon.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2022-08-22 16:19

Många Luleåbor tog chansen redan första dagen då stugorna fanns på plats att berätta för partiets företrädare vad det tycker och tänker. 

– Det är en del som vill säga att de hoppas att vi lämnar riksdagen och en del som vill bli medlemmar. Det är både och. Roligast är när folk kommer fram och vill bli medlem – då har man en bra måndag, säger Evelina Rydeker (MP). 

– Det har varit ovanligt många som kliver fram direkt, förra valrörelsen tog det någon dag innan människor kom fram och tog samtalen, men nu tycker jag de har kommit direkt – det känns bra, säger Samuel Ek (KD). 

– Det är många som vill fråga om min dans och säger grattis. Men sedan pratar vi politik också förstås, säger Thomas Söderström (L). 

Politikerna vi pratade med på Storgatan tycker att valstugorna fyller en funktion i valrörelsen. 

– Till viss del gör de det. Alla går inte in på nätet, och visst har vi aktiviteter på andra ställen också. Men valstuga är ett ställe där man kan marknadsföra sig och visa vad vi står för, säger Carola Lidén (C). 

– Jag tror det har ett symboliskt värde också att man ser att det är val. Jag tror absolut man måste finnas på båda fronter, det kan inte bara vara valstuga eller bara sociala medier, säger Kiki Knezevic (S). 

– Det är ett enkelt sätt att vara tillgänglig. Sedan får de träffa en människa i stället för att sitta på sociala medier och skriva till varandra. Här kan man prata på rikligt, säger Evelina Rydeker. 

– Det är som en servicepunkt. Vi svarar på frågor om hur valet går till. Vi har en demokratiroll också som man kanske inte tänker på som väljare. Vi vill att folk ska gå och rösta och de får gärna rösta på vårt parti, men de behöver i alla fall välja någon av oss, säger Thomas Söderström. 

Den stora frågan är förstås hur det kommer att gå i valet. 

– Det är den stora frågan. Jag tror det kommer att hända saker. Jag hoppas det går jättebra för oss och framför allt eftersom vi fyra partier i Samverkan Luleå som ända sedan förra valet försökt vara så tydliga som möjligt om att vi vill ha ett maktskifte, säger Thomas Söderström. 

– På lokal nivå har jag varit väldigt tydlig med att jag vill ha ett nytt ledarskap i Luleå och är öppen för att samarbeta med andra partier för att kunna skapa ett nytt ledarskap i Luleå, Carola Lidén. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!