Man misstänks ha begått grova sexbrott mot barn i flera års tid

Mannen misstänks för att ha våldtagit och begått sexuella övergrepp mot barn sedan 2014. "Det är en maskburk", säger Kristin Andersson, åklagare, och syftar på den stora mängden grova sexbrott mot barn.

Mannen och hans kvinnliga vän misstänks för flera fall av grova sexbrott mot barn och medhjälp till dessa brott.

Mannen och hans kvinnliga vän misstänks för flera fall av grova sexbrott mot barn och medhjälp till dessa brott.

Foto: Montage

Luleå2024-10-17 10:14

En 35-årig man i Luleå misstänkts för fyra fall av grov våldtäkt och ett fall av grovt sexuellt övergrepp.  I andra hand yrkar åklagare Kristin Anderson för grovt sexuellt övergrepp mot barn. 

En 27-årig kvinna misstänks för medhjälp till grovt våldtäkt av barn i samtliga fall. 

Utöver det är det även ett fall då mannen misstänks för sexuellt ofredande. Bägge misstänks även för barnpornografibrott.

– Den här utredningen har varit en maskburk, säger åklagare Kristin Andersson och syftar på den ovanligt stora mängden grova sexbrott riktade mot barn.

Övergreppen ska ha startat så tidigt som 2014 i Gällivare kommun och under utredningens gång har ärendet växt och kommit att omfatta fler åtalspunkter. 

Åklagare Kristin Andersson säger att det varit en omfattande förundersökning men att hon inte kan gå in på vad för slags bevisning det finns i målet.

– Vi har jobbat med olika former av dataundersökning och därigenom hittat bevisning. Jag bedömer att bevisläget är gott. Men det är ett mycket känsligt ärende utifrån misstankarna men också hur det hänger ihop så med hänsyn till det vill jag inte säga något, säger hon.

Mannen har suttit häktad sedan mars.

– I Norrbotten är det ganska ovanligt med så här långa frihetsberövanden, men det har varit mycket att göra för polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!