För få kontroller av krogarna i Luleå – kritik från länsstyrelsen

Länsstyrelsen riktar kritik mot miljö- och byggnadsnämnden i Luleå för brister i tillsynen av serveringstillstånd. Alla krogar blir inte kontrollerade varje år.

Alla krogar i Luleå som har serveringstillstånd blir inte ens kontrollerade av kommunen en gång om året.

Alla krogar i Luleå som har serveringstillstånd blir inte ens kontrollerade av kommunen en gång om året.

Foto: Eleonor Svensson

Luleå2024-04-26 19:00

Nyheten i korthet

  • Länsstyrelsen i Norrbotten kritiserar Luleås miljö- och byggnadsnämnd för bristfällig tillsyn av serveringstillstånd. De anser att inte alla krogar kontrolleras tillräckligt ofta.
  • Kritiken riktar sig också mot brister i kontrollen av ekonomisk lämplighet vid tillståndsansökningar. Vissa sökande har även behövt göra fler kunskapsprov än vad reglerna tillåter.
  • Luleå kommun svarar att de gör prioriteringar och planerar tillsynen utifrån tillgängliga resurser. De har även tagit fram en handlingsplan för att förbättra arbetet.

Länsstyrelsen i Norrbotten har uppmärksammat flera brister i Luleå kommuns tillstånds- och tillsynsverksamhet enligt alkohollagen och lagen om tobak och liknande produkter. 

Ansvaret för att sköta tillsynen ligger på miljö- och byggnadsnämnden. Två personer arbetar som alkohol- och tobakshandläggare. 

Länsstyrelsen riktar kritik mot miljö- och byggnadsnämnden och räknar upp en rad brister i tillsynen. Positivt är att Luleå kommun har fokus på ställen som lockar en ung publik och nattklubbar. Men alla som har serveringstillstånd får inte ens ett tillsynsbesök per år, vilket är en brist enligt länsstyrelsen. 120 stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten och tre tillstånd till slutna sällskap har beviljats i Luleå. 

– I vår tillsynsplanering gör vi prioriteringar och en plan över hur vår tillsynsuppgift ska lösas kommande år. I vår plan lägger vi ett pussel för att få ihop vår viktiga tillsynsuppgift i balans med våra resurser. Handlingsplan har tagits fram för att utveckla vårt arbete, svarar avdelningschef Patrik Wallgren i ett skriftligt svar.  

Länsstyrelsen har granskat tre ärenden om serveringstillstånd som beslutades under 2023 och funnit brister i handläggningen.

Det gäller bland annat kontrollen av ekonomisk lämplighet, som har till syfte att inte oskattade pengar eller brottsvinster ska kunna "tvättas" genom att man köper en restaurang. Enligt länsstyrelsen saknas underlag som verifierar finansiering och pengarnas ursprung.

– I vår hantering av nya serveringstillstånd så tar vi in uppgifter beroende på ärendets art och vem som är sökande. Det kan variera om aktören är känd eller inte sen förr men vi tar alltid in en grundnivå. Utifrån länsstyrelsens synpunkt får vi se om det är något mer underlag vi kan och bör ta in i våra ärenden för att säkra pengarnas ursprung, svarar Patrik Wallgren.

En av de sökande har fått göra fler än tre kunskapsprov, i strid med bestämmelserna. Provet ska visa att sökande har tillräckliga kunskaper för att få ett serveringstillstånd. 

– Ibland måste vi behovsanpassa för att den sökande kan ha svårigheter att ta till sig information, svarar Patrik Wallgren.

Enligt lag ska mottagningsbevis skickas ut till sökande när en fullständig ansökan lämnats in till kommunen.

Inga mottagningsbevis har skickats ut till de sökande, varför?

– Denna synpunkt har vi tagit till oss och uppdaterat i våra rutin, skriver Patrik Wallgren.

Länsstyrelsen bedömer att kommunen inte genomfört inre tillsyn av serveringsställen i tillräcklig omfattning de tre senaste åren. Det har inte heller gjorts någon inre tillsyn av ställen som säljer tobak.

Inga tillsynsbesök har gjorts på ställen som har tillstånd att servera folköl under de tre senaste åren. Även det är en brist, enligt länsstyrelsen. 

Har nämnden tillräckliga resurser för att sköta tillsynen?

– Detta görs en bedömning av varje år i vår behovsutredning som beslutas av miljö- och byggnadsnämnden. I 2024 års behovsutredning ser vi att vi har ett litet underskott på cirka en halv årsarbetare inom området men som balanseras upp med stöd från livsmedelsområdet som har ett överskott i motsvarande nivå. 

– I år har vi gjort bedömningen att vi har de resurser vi behöver och varje år analyserar vi behovet utifrån vårt uppdrag. Så vi har god kontroll över verksamhetens behov och eventuella förändringar som behöver göras, skriver Patrik Wallgren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!