Carolina Kjellgren arbetar tillsammans med Pernilla Kjellgren på kontoret i Boden.
Arbetet innebär alltifrån kundkontakter, transporter, rådgivning, stöd och att vara ceremonivärd. Det är många tunga lyft och kan vara påfrestande om det handlar om trånga utrymmen där hiss kanske inte finns.
Han konstaterar att de allra flesta dör av hög ålder – men det är lika ledsamt även om döden kanske inte kommer som en överraskning.
– Är det en mamma som dött så är det ju den mamman man haft i hela sitt liv.
Oavsett om det blir urn- eller kistbegravning måste den döde läggas i kista. Begravningsentreprenören hjälper till med val av kista, gravsten, solist och hjälper med annons och val av verser. De två sistnämnda är det som brukar vara det jobbigaste för anhöriga, berättar de.
– Den svåraste utmaningen är när personen gått ur svenska kyrkan men ändå tänkt att det ska vara en kyrklig begravning. Många gånger vet anhöriga inte om personen var medlem och just därför har vi kontakt med församlingarna inför besöket, säger Sivert Kjellgren.
Han säger att det i undantagsfall kan bli en kyrklig begravning men då till en hög kostnad då man måste betala för kyrkan, vaktmästare, präst och eventuella musiker.
– En del tror att försäkringen täcker begravningen men så är det inte.
Hur är det att jobba med så mycket sorg?
– Det är kanske därför man stannar hela sitt liv eller bara en kort stund i det här yrket. Det är jobbigt att möta ledsna människor. När jag började 1985 hade jag inte någon att prata med mellan uppdragen och det var jättejobbigt. Det fina är att möta alla människor, kundkontakten är det bästa, säger Sivert Kjellgren.
– Jag funderade mycket på hur jag skulle klara av att jobba med sorgen men den korta stunden man arbetar med deras sorg väger upp när man får se hur den sista stunden är vacker och värdig och att anhöriga är så tacksamma, säger Carolina Kjellgren.
Vad är jobbigast?
– Att se saker som är väldigt jobbiga, om någon varit avliden en längre tid. Det är viktigt att prata om det som är jobbigt, säger Sivert Kjellgren.
Kan man koppla bort jobbet då? Till en viss del, säger Carolina Kjellgren:
– Men det är inte jättelätt. Inte lika lätt som när man kör buss. Man får lära sig.