Feriejobbet med stadsplanering har funnits under ett antal år och är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Luleå kommun och Byggföretagen. I två omgångar under sommaren har grupper med elever arbetat fram idéer.
– Det handlar om att transformera trekanten, vid Kulturens hus där parkeringen är, från ett trafikområde till en mötesplats, där människor kan röra sig utan att bli störda av trafiken, säger Dennis Karlsson, en 18-årig feriearbetare från Informationsteknik på NTI Gymnasiet Luleå, och forsätter:
– Processen började med att vi fick reda på vilket område vi skulle arbeta med, vilket jag tyckte var intressant. Jag var med förra året också och det är alltid en upplevelse att lära känna gruppen och åka ut till platsen för att titta på området. Efter det har vi byggt ihop våra idéer och arbetat fram ett koncept under de resterande veckorna. Vi skulle vilja bygga ut vid vattnet och göra ett nytt landområde med kafé, restaurang och en mötesplats. Folkets hus brann ner 2003 och vi skulle vilja ha ett nytt Folkets hus på området. En plats där många kan mötas.
En av grupperna vill bygga en tunnel för trafiken på området.
– Vi skulle vilja leda om vägen, den namnlösa gatan som går förbi Norra hamn, för att det annars är för bullrigt. Planen är att dra en tunnel där så trafiken kör under vattnet. Vi vill också lägga till en grön yta där trekanten är och bygga en saluhall och ett kallbadhus, säger Björn Malmgren, 17 år, en annan av feriearbetarna från Informationsteknik på NTI Gymnasiet Luleå.
Hans grupp vill uppmuntra människor att cykla mer.
– Kallbadhuset ska ha dusch, omklädningsrum och vara öppet för allmänheten. Det ska också finnas ett cykelställ för att personer ska kunna cykla in till jobbet och kunna duscha och byta om.
Under de tre veckorna har eleverna fått göra platsbesök på byggarbetsplatser och lyssna på föreläsningar för att få en inblick i hur byggbranschen ser ut. Linn Rydenstam, en av gruppledarna som studerar Civilingenjör arkitektur vid LTU, tycker det är bra att elever får kunskap om branschen.
– Det är jätteroligt att få se hur deras tankar och idéer ser ut och att se hur mycket de utvecklas under de här tre veckorna. De vet nästan ingenting om byggbranschen när de börjar, men i slutet kan de mycket. Även om de inte kommer arbeta inom branschen så får de med sig mycket, säger hon.
Under fredagen, när de tre veckorna hade gått, presenterades idéerna för kommunen, Byggföretagen och allmänheten.
– Jag tyckte att det kändes lite nervöst, men ändå roligt att presentera vår idé inför olika företag och personer, säger Björn Malmgren.
– Jag är glad att höra att kommunen verkligen lyssnar och tar åt sig och tycker att det är lika viktigt och givande som jag och Linn gör. Jag tycker att alla feriearbetarna har gjort ett jättebra jobb och var super duktiga, säger Tova Kärrman, gruppledare.