Ambassadörens råd till företagare: Ha tålamod

Storbritanniens ambassadör David Cairns besöker Luleå under två dagar för att prata Brexit, forskning och turism.

21 maj 2019 20:10

Det är fjärde gången som ambassadör David Cairns besöker Luleå och femte gången han är i Norrbotten. Norrbottens handelskammare har bjudit in fyra utvalda företag till ett rundabordsamtal med ambassadören. Handeln med Storbritannien är viktig för Norrbotten, landet är den tredje största exportmarknaden för länets företag. Brexit innebär en stor osäkerhet för alla berörda, eftersom det inte är klart när eller på vilket sätt Storbritannien kommer att lämna EU.

– Det finns en vilja att fortsätta vårt affärssamarbete, det handlar om hur vi kan skapa nya relationer mellan Storbritannien och EU som inte hindrar handeln. Det är vårt mål, säger David Cairns.

Folkomröstningen hölls 2016 och efter tre år finns inget klart besked att ge företagen.

– Jag säger åt svenska företag att ha tålamod, säger David Cairns.

Kommer exporten till Storbritannien att ta längre tid?

– Ja, det kan bli så. De flesta varor från Sverige går genom Göteborgs hamn till Storbritannien. Jag vet att Stena Line och DFDS har förberett sig ganska bra, det är inte samma sak som mellan Storbritannien och Frankrike med tunneln där det redan är tajt. Mellan Storbritannien och Sverige är det litet lättare, säger David Cairns.

Ambassadör David Cairns tar upp samarbetet som finns mellan Sveriges och Storbritanniens försvarsmakter, det är viktigt att bibehålla det menar han.

– Vi har haft ungefär 2 000 soldater och sjömän här på övning de senaste tolv månaderna, det är fyra gånger så många jämfört med förra året. Nästa år ska Sverige ha en jättestor övning, Aurora 20, vi ska delta. Vi samarbetar mycket, vi övar här i Kiruna och de övar på havet utanför Skottland, säger David Cairns.

David Cairns ska också träffa representanter för Luleå airport för att tala om möjligheterna för direktflyg mellan Storbritannien och Norrbotten. Det finns redan direktflyg mellan norra Sverige och Storbritannien, vintertid går det att flyga mellan Åre Östersund och London Luton. Ett besök på LTU för att prata samarbete inom forskning och utveckling står också på agendan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Isaksson

Ämnen du kan följa