Alternativ för Sverige fortsätter sin valturné med torgmöte i Luleå och även Boden under måndagen (se faktaruta).
Precis som inför Jimmie Åkessons besök förra måndagen, kraftsamlar Luleås antirasister.
Läs mer: Jimmie Åkesson om Luleåprotesterna
Läs mer: Extra: Kuppen mot SD – inför Jimmie Åkessons Luleåbesök
– Vi vill upplysa om vilka AFS verkligen är, dra av masken på dem. Bakom deras ”gulliga Sverigehjärtan” döljer sig ett halvnazistiskt parti. AfS:s valprogram har mycket gemensamt med Nordiska motståndsrörelsen, säger Liv Shange Moyo, Rättvisepartiet Socialisternas förstanamn på kommunlistan, som mobiliserar motdemonstranterna tillsammans med ideella Luleå mot rasism.
Vilka likheter har de med NMR?
– De vill exempelvis att en halv miljon människor ska återvandra till sina hemländer och att alla medborgarskap från 2000 ska omprövas.
Vid SD:s torgmöte fick Jimmie Åkesson avbryta talet på grund av antirasisternas hödljudda protester, Liv Shange Moyo var en av aktivisterna som använde megafon då.
I debatten efteråt anser många att motdemonstranterna agerar fel och kontraproduktivt när de stör torgmöten, som hålls enligt demokratins spelregler.
Liv Shange Moyo är medveten om problematiken.
– Det är komplicerat. Även om vi följer anvisningarna och spelreglerna, kommer debatten om att vi förstör. Men det AFS representerar är i sig ett hot mot demokratin. Deras grundbult är rasismen och att skylla alla problem på ”hotet utifrån”. För oss är det hets mot en stor del av befolkningen, samma sak med den homofobi de står för. Därför får de inte stå oemotsagda.
Kommer ni rentav vara ännu mer aktiva och högljudda vid torgmötet i dag, jämfört med vid SD:s besök?
– Vi får avgöra det på plats, det blir en avvägning. Många antirasister kommer samlas. Vi vill att det ska kännas enat och säkert, eftersom vi förväntar oss att nazistiska NMR finns där också. De är som regel med vid AFS:s aktiviteter.
Ett tiotal antirasister blev tillsagda av polisen vid SD:s torgmöte förra veckan för att de störde Åkessons tal. Patrik Hellberg, vikarierande polisområdeschef, uppger nu att motdemonstrationen kan få ett rättsligt efterspel.
– Det blir en anmälan om att det hade anordnats en allmän sammankomst utan tillstånd.
Att exempelvis megafon användes då för att få igång protesterna och överrösta Jimmie Åkesson, mitt under hans tal, är inte brottsligt i sig.
– Vi måste kunna bevisa att det finns ett uppsåt att störa den allmänna sammankomsten. Megafonen är inget hinder, utan det är hur den används.
Lagpraxis anger att när det är paus i talet och anhängarna får applådera, då finns motsvarande tid för andra att protestera.
– Det finns flera rättsfall som beskriver detta, att när talet återupptas ska buandet och protesterna dö ut. Om Jimmie Åkesson hade fortsatt att tala, i stället för att avbryta, då hade vi kunnat rapportera motdemonstranterna på ett helt annat sätt.
Polisen har överlag en förhöjd beredskap under valrörelsen för att närvara vid de torgmöten och valstugor, där protester och konfrontationer kan uppstå mellan exempelvis högerextrema och vänsteraktivister.
– En viktig del i polisens arbete. Vi har omkring 17 poliser som jobbar med AFS:s besök i Luleå och Boden i dag, något fler än vid SD.s besök. SD hade eget livvaktsskydd med sig från Säpo också, så totalt sett är det nog samma antal poliser i dag.
Befarar ni mer handgripliga konfrontationer?
– Vi förväntar oss inte det, men är ändå beredda på att en och annan kan bli frustrerad och gå för långt i dessa situationer, säger Patrik Hellberg, polisområdeschef.