Så sent som i går presenterade regeringen några av de landsbygdssatsningar som ingår i den budgetproposition som läggs fram i höst. Bland annat kom besked om att kommuner med "särskilt stora utmaningar" får ett särskilt statsbidrag som ska användas för att utveckla det lokala näringslivet. För det avsätts 70 miljoner kronor.
Den satsning som presenteras i dag är på en annan nivå. 500 miljoner kronor avsätts för 2018, 1,5 miljard för 2019 och 2,5 miljarder för 2020.
Syftet är att stärka kommunernas eget arbete för att förbättra förutsättningarna.
– Det finns områden i Sverige som har stora utmaningar, som hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå, lågt valdeltagande och låga skolresultat. Den här situationen kan inte accepteras och därför gör regeringen denna satsning, säger Sven-Erik Bucht.
Uppdatering klockan 12.50
Norrbottens media har varit i kontakt med Sven-Erik Bucht som kallar satsningen historisk.
– Ingen regering har någonsin tidigare gjort en så här kraftfull landsbygdssatsning som vi gör i dag, säger landsbygdsministern.
Pengarna är avsedda för kommuner med utmaningar som hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå, lågt valdeltagande och låga skolresultat. De exakta kriterierna har ännu inte tagits fram, men både förortskommuner och landsbygdskommuner kommer att kunna söka bidraget.
– Det är inte acceptabelt att vi har det så här, vi måste sluta de här klyftorna. Vi har högkonjunktur, säger många, men alla områden har inte det. Då måste vi när vi har en stark ekonomi i Sverige investera i de områden som inte har det så bra, säger Sven-Erik Bucht.
Hur ska ni se till att de här pengarna kommer landsbygden och inte bara förorterna till del?– Vi kommer utarbeta de här kriterierna. Men på min Sverigeresa har jag stött på landsbygdskommuner med de här problemen.