Miljörapporterna från Lkabs gruva i Kiruna visar att pelletsverkens reningsanläggning två år i rad har släppt ut stoft långt över de riktvärden som miljövillkoren föreskriver. Även i Malmberget och Svappavaara har Lkab haft svårt att hålla riktvärdena för stoftutsläpp. Enligt David Berggård, miljöingengör på Länsstyrelsen, är det allvarligt.
– Det är inte brottsligt på samma sätt som om man överskrider gränsvärden, men det flaggar för att något i verksamheten inte är som det ska. En första varningslampa för att man måste rikta uppmärksamheten och vidta åtgärd så att det innehålls.
Stoftet som släpps ut innehåller partiklar från förbränningen av pellets och de bränslen som används, olja eller kol. Samt material från den förädlade malmen. Stoftet smutsar ner och innehåller metaller som kan vara farliga både ur hälso- och miljösynpunkt. De minsta partiklarna i stoftet, pm10 och pm2,5, är mest hälsofarliga. De fångas inte upp i mätningen från pelletsverkens reningsanläggning, utan mäts på andra sätt av bolagen. De utsläppen regleras av miljökvalitetsnormer.
– Miljökvalitetsnormerna är generöst hållna idag och tillåter ett flertal överskridanden. Nya forskningsrön visar att mikropartiklarna kan få effekter på människors hälsa vid ännu lägre utsläppshalter. I ljuset av det så bör man inte bara stirra sig blind på miljökvalitetsnormerna för luft, utan också ta hänsyn till försiktighetsprincipen i Miljöbalken, säger David Berggård.
Aitik släppte 2011 ut 203 kg koppar till vatten och överskred riktvärdet med 113 kg. Också 2008 var kopparutsläppen från Aitik långt över riktvärdet, över 250 kg och nära gränsvärdet. Under 2012 har riktvärdet för kopparutsläpp hållits.
– Gruvavfallet i sandmagasinet och gråbergsupplaget läcker koppar, för att kopparn inte ska mobiliseras och rinna ut så måste man täcka den med tät morän. Vi har ifrågasatt om täckningen är tillräcklig, utsläppsökningen på sikt tyder på att den inte är det, säger David Berggård.
I Malmberget har man både 2011 och 2012 vid fyra och tre tillfällen överskridit riktvärdet på utsläpp av suspenderande ämnen vilket kan innebära små metallämnen i vattnet.
– Suspenderande ämnen är ungefär grumlande ämnen, det förekommer naturligt och är då inte ett problem. Men från en sån här verksamhet så är det oftast utsläpp från gruvverksamheten som det handlar om,
små metallämnen binds vanligtvis till de här suspenderande ämnena.
I flera av gruvorna överskrids också riktvärdena för buller.
– Det är allvarligt, i synnerhet eftersom vi har fått klagomål om det. Det ligger oftast i att man brustit i uppmärksamhet och först när värdet skjutit i höjden så vidtar man åtgärder. Men enligt Miljöbalken så ska hela miljöarbetet vara förebyggande, för att minimera störningar. Buller är inte bara en fråga om att få ont i öronen, ett lågt buller som ligger och brusar på i bakgrunden kan ge stressymptom för människor och även leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Detta har man inte insikter om, säger David Berggård.