Älvsbyhus lanserar under 2017 en helt ny generation hus för att bemöta marknadens alltmer skärpta miljö- och energikrav.
Satsningen beskrivs som ett "historiskt nytt kapitel" för det anrika företaget.
– Största förändringen vi har gjort på 24 år, sedan början av 90-talet, säger vd Kent Johansson vid en presskonferens i Luleå på tisdag.
Sedan tidigare har Älvsbyhus utvecklat allt tjockare golv och tak för att göra husen mer energisnåla.
Nu lanseras även en ny vägglinje, en så kallad "Energy wall".
– Husväggen blir tjockare och stadigare, med bättre installationsskikt och mer isolering. Omkring 40 centimeter tjock, jämfört med tidigare 25 centimeter.
Investeringarna omfattar totalt 50 miljoner kronor och stora ombyggnationer krävs i Älvsbyhus fyra fabriker – i Älvsbyn, Värmland, Skåne och Finland.
– Vi ska nu in med en helt ny maskinlinje som väger multum, därför måste vi gräva ur golvet ordentligt i Älvsbyn.
Elva modeller av de nya husen tillverkas inledningsvis, samtidigt som äldre modeller fasas ut.
– Från och med den 1 mars säljer vi bara den nya husen.
Hur mycket dyrare blir de?– Det blir en högre prislapp men inte mer än två procent. Säljkåren tycker det är acceptabelt, säger Kent Johansson som också lanserar nya betalningslösningar – från tre till en faktura som betalas efter slutbesiktning.
– Ingen annan i branschen kommer i närheten av den lösningen.
Tätare väggar kan väcka farhågor om att husen blir mer allergi- och sjukframkallande, vilket direkt förnekas av Kent Johansson.
– Husen m-å-s-t-e vara täta för att klara energikraven i dag. Dagens ventilationssystem ser till att det fungerar ändå.
Älvsbyhus ser en växande marknad inte minst i södra Sverige och Mälardalen. Samtidigt bildar de ett markbolag med inriktning mot privata aktörer och markägare.
– Kommunerna generellt är alldeles för dåliga på få fram mark för de som vill bygga sig en egen villa. Vi träffade kommunalrådet i Luleå i dag för att diskutera markfrågor men man kan bara konstatera att de satsar mer på flerfamiljshus än styckebyggda hus framöver. Då får vi söka efter privata lösningar i stället.
Men han lovordar också avtalet med LKAB inför samhällsomvandlingen.
– Vi har ett bra avtal kring stadsflytten i Gällivare. De första husen levereras nästa vecka. Vi hoppas på att leverera omkring 500 hus dit inom en tioårsperiod.
Målet för Älvsbyhus är en fördubbling av produktionsvolymen fram till år 2025.
– Varje fabrik bygger i dag omkring 600 hus årligen, således 2 400 hus. Nu vi vill växa, bli dubbelt så stora.
Hur många fler arbetstillfällen innebär det?– Vi är 309 anställda inom koncernen i dag. Om vår vision slår igenom blir vi fler. Men jag vill vara försiktig med att säga hur många fler som eventuellt blir anställda, säger Kent Johansson.
Att produktionen blir alltmer digital och automatiserad tror han inte innebär färre jobb, inte på kortare sikt.
– En mer komplicerad vägg kräver mer handpåläggning. Visst sätts det in robotar framöver, men vi är inte där ännu. Slipper vi bara klåfingriga politiker, kan vi skapa mer jobb.
Kent Johansson är däremot mycket oroad över regeringens planer på försämrat transportstöd och vägslitageavgifter, den så kallade kilometerskatten som kan bli tio-tolv kronor per mil.
– Det slår direkt mot vår fabrik i Älvsbyn. Vi pratar om mångmiljonbelopp i fördyringar. Tragiskt.
Älvsbyhus vd riktar nu skarp kritik mot koalitionsregeringen S och Miljöpartiet.
– De pratar om att hela Sverige ska leva. Detta går stick i stäv med det.
I värsta fall påverkas verksamheten på hemmaplan.
– Älvsbyfabriken är inte nedläggningshotad men en ökad produktion är inte aktuell om förslagen blir verklighet. Om spelreglerna slår så hårt mot Norrland, kanske vi i stället måste fokusera på anläggningarna i Värmland och Skåne. Vi har en oerhört konkurrensansatt bransch där transporterna är en väsentlig del.
Har du framfört det för statsråden?– Vår transportansvarige ska träffa civilministern inom kort. Vi måste få gehör för detta. Annars spelar regeringen ett högt spel, säger Kent Johansson.