Luleå Storband firar 50 år

Luleå Storband firar 50-års jubileum till helgen.

9 november 2017 14:29

– Vi kommer att bjuda på en repertoar innehållande 42 låtar på lördag, säger Lars Nilsson, en av bandets fyra trumpetare.

Luleå Storband bildades hösten 1967 av några jazzentusiaster. Då hade popmusiken slagit igenom och eran för 1950-talets storhetstid för jazz var över. Men det fanns de som inte tyckte det var kul att lira pop och svensktopp, bland annat pionjären Björn ”Nalle” Ohlsson som beskrivit tillblivelsen av Luleå Storband på följande sätt: ”Så var det någon som kom över ett tryckarrangemang på en gammal jazzstandard, ”9.20 Special”, och någon vecka senare satt vi där”.

Idag finns bara Lars Bäck kvar som aktiv medlem som varit med från starten men under jubileumsfirandet kommer även tidigare och betydelsefulla medlemmar från Luleå Storband att finnas med som gäster, bland annat Roland Axelsson och Bertil Forsman.

– Från början handlade det mest om att träna in olika repertoarer. Det var först 1975 som den ideella föreningen Luleå Storband bildades vilket innebar att bandet på egen hand kunde arrangera konserter, danser och andra evenemang, säger Roland Axelsson.

50 år senare har bandet ett stort notarkiv som innehåller mer än 800 arrangemang där alla klassiska jazzgenrer finns representerade.

– Jag började i storbandet 1978. Då tog vi upp många storheter inom jazzgenren, exempelvis Gugge Hedrenius, svensk jazzpianist, orkesterledare och kompositör som bidrog till bandets utveckling. Det var också nu vi åkte på turné till dåvarande Leningrad i Ryssland, säger Nils Hermansson, trombonist.

Han är glad över att intresset för jazzmusik verkar öka bland länets unga. Den yngste medlemmen är idag Samuel Andersson som spelar trummor. Han är 22 år medan den äldste medlemmen närmar sig 80 år.

– Bandet har en otrolig mångfald. En viktig del av vår verksamhet är att locka yngre musiker som vill spela klassisk jazz, säger Lars Nilsson.

Amanda Lindgren Clarin är en av bandets två kvinnliga medlemmar. Hon spelar trumpet och sjunger.

– Jag har spelat trumpet sedan jag var sju år. Min pappa var trumpetare så vi lyssnade mycket på jazz. 1988 spelade jag i mitt första storband i Jokkmokk där jag är uppvuxen. Då var jag elva år.

Sedan dess har hon spelat i många olika storband, bland annat under studietiden på Musikhögskolan i Piteå innan hon fick frågan om hon ville ingå i Luleå Storband för åtta år sedan.

– Jag har nästan alltid varit ensam kvinna i alla storband. Tyvärr är det svårt att hitta kvinnliga storbandsmusiker. Det är bara att se på Norrbotten Big Band. En kvinna i hela bandet, säger hon.

Jubileumsfirandet inleds alltså på lördag på Ebeneser och fortsätter år 2018 med ett swingprogram i Boden och Jokkmokk i slutet på februari.

– Det är länge sedan vi var på turné. Men nu har vi fått pengar av Region Norrbotten med anledning av vårt jubileum, säger Lars Nilsson.

Luleå Storband

Luleå Storband bildades hösten 1967. Under 50 år har storbandet repeterat 1 850 gånger, varje måndag kväll mellan 19-21.30, undantaget sommaren. De har spelat upp till dans cirka 250 gånger och givit 220 konserter, mest i Luleå, men även på andra orter i länet samt Skellefteå, Umeå, Kuopio, Tallinn och Sankt Petersburg (Leningrad).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!