Luleå och Sapmi i slovakiskt reseprogram

Norrbotten, ett gastronomiskt drömresemål. Det är ett faktum vi kan behöva lära oss att acceptera efter att länet varit destination i det slovakiska reseprogrammet "Cesou necestou"

Simon Lahti från Hemmagastronomi berättar för  Andrea Nordbrandt om Kalix löjrom.

Simon Lahti från Hemmagastronomi berättar för Andrea Nordbrandt om Kalix löjrom.

Foto: RTVS, Tibor Patay

Norrbotten2019-11-11 15:53

Det är en speciell upplevelse att se sin egen hembygd, den per definition minst exotiska platsen i världen, ur en långväga resenärs perspektiv. Kommer man från Norrbotten är detta nu möjligt tack vare det slovakiska reseprogrammet "Cestou necesteu" (På väg utan vägar).

Andrea Nordbrandt kommer från Slovakien men har bott i Sverige i 15 år. Hennes syster anmälde henne till programmet. Programmet besöker slovaker som bor i olika länder runt om i världen och visar på den lokala matkulturen. Syftet är att skapa kontakt genom matupplevelser. 

– Det var ganska svårt att veta vad vi skulle göra från början, Sverige är ju inte Japan. Men jag tror vi lyckades bra, säger hon och skrattar.

Programmet som spelades in i Juli besöker bland annat älgfarmen Cape Wild i Bälinge, Ájttemuséet i Jokkmokk och storforsen utanför Älvsbyn.

– En sak som vi är bortskämda med i Sverige är att det finns både kust och land. Att man kan få närproducerade fisk- och jordbruksprodukter, säger Nordbrandt.

I programmet bjuds bland annat på suovas, löjrom och hemgjorda köttbullar. Fokuset i programmet ligger på tillgången till lokalproducerade och ekologiska råvaror men man berättar också om den samiska kulturen.

– Jag tror många blir intresserade av att resa hit. Programmet visade upp den vackra naturen. Sen tror jag att många slovaker tycker det är märkligt att man bara saltar köttet och inte använder så många kryddor.

Andrea Nordbrandt får visa upp sitt Luleå i det slovakiska reseprogrammet.
Andrea Nordbrandt får visa upp sitt Luleå i det slovakiska reseprogrammet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!