Bara månader efter att Migrationsverket har börjat avveckla asylboenden i Norrbotten kommer beskedet att nya flyktingar är på ingång till länet.
Bakgrunden är en pågående omfördelning av asylsökanden som har vistats i Italien och Grekland, sedan flyktingkrisen utbröt under år 2015.
– Det blir ungefär 250 stycken som kommer till Luleå flygplats var tredje vecka, med start den 11 juni. Det handlar om den så kallade EU-överföringen som är överenskommen sedan tidigare, säger regionchef Håkan Hansi, Migrationsverket Region Nord (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen).
Totalt är det omkring 3 700 flyktingar som kommer till Sverige från Italien och Grekland. Även Region Mitt och Region Öst tar emot delar av dem.
– Region Nord ska fördela cirka en tredjedel av flyktingarna, ungefär 1 200, säger Håkan Hansi.
Efter ankomst i Luleå flyttas flyktingarna till Boden, där de snabbutreds för att därefter placeras i något av de fyra nordligaste länen.
– Alla ska få sin asylutredning under en vecka. Vi har en organisation för detta, kan koncentrera oss på dem som kommer nu, säger regionchef Håkan Hansi som dock inte kan uppskatta hur många av flyktingarna som får stanna kvar i något av Norrbottens asylboenden framöver.
Är tillgången på asylboenden i länet tillräcklig, trots att flera av dem har lagt ned i bland annat Boden?– Detta finns med i vår planering. Vi har säkerställt boendeplatser, även om vi parallellt jobbar med att avveckla boenden. I vissa enstaka lägen kan det bli att flyktingar får flytta till en annan region efter utredningen i Boden, säger Håkan Hansi.
Alexandra Elias, pressansvarig på Migrationsverket, förklarar närmare hur EU-uppgörelsen fungerar.
– De här flyktingarna kom till Italien och Grekland under krisen 2015 och har fått vänta i två år nu utan att få sina asylutredningar. Redan i fjol tog andra EU-länder ansvar och tog emot dessa flyktingar. Nu är det Sveriges tur igen, säger Alexandra Elias.
Hon poängterar att inga ensamkommande barn ingår i EU-överenskommelsen.
– Vi tog emot så många av dem under flyktingkrisen, så därför är Sverige undantagna nu och behöver inte ta emot flera ensamkommande barn, säger Alexandra Elias, Migrationsverket.