Hot mot Laponia
Planerna på kopparbrytning i Sjaunja väcker starka reaktioner.- En internationell skandal och oerhört pinsamt för oss i hela Europa om det skulle bli verklighet att detta unika område skulle förstöras. Dessutom skulle ju Laponia tappa världsarvsstatusen, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson som hoppas att en stark opinion ska stärka lagstiftningen.
- Jag hoppas att det blir en stark opinion som till slut får regeringen att backa och skärpa lagstiftningen för att vi ska kunna bevara liknande områden. Det är ju fler områden som är hotade också; utanför Kvikkjokk och i Vindelfjällen exempelvis, säger Eriksson och efterlyser en skärpt lagstiftning för att värna denna mest skyddsvärda natur.
Men näringsminister Maud Olofsson vill inte skärpa minerallagen.
- Det skulle lägga en död hand över Norrbotten, stora delar av Västerbotten och Jämtland. Det tror jag ingen vill, säger hon.
"Löjeväckande"
- Det är ju fullständigt löjeväckande. Det här rör ju sig om områden som redan är skyddade. Det känns som mycket dålig argumentation och näst intill panikartat av henne, säger en upprörd Peter Eriksson.
Hon anser att den avvägning som finns i dag mellan miljöintressen och behovet av jobb och utveckling fungerar bra.
- Den stora kritiken jag får är från företag och lokalbefolkning som säger om vi inte får ägna oss åt någonting, kan vi inte försörja oss själva, säger Maud Olofsson.
Innebär inte brytning
Hon påminde om att undersökningstillstånd inte innebär brytning utan en undersökning av de mineraler som finns i ett område. För att kunna gå vidare en arbetsplan som ska godkännas.
- Det är ett skydd tillsammans med den lagstiftning som finns, säger hon.
Lagen inte nog
Hon anser också att den Laponia-delegation, med representanter för den lokala och regionala nivån, som regeringen tillsatt skapar en bättre balans mellan de motstridiga intressen som finns.
Enligt Peter Eriksson är inte dagens lagstiftning tillräckligt stark för att stoppa en brytning.
- Det är klart att vi också får rannsaka oss själva för det vi gjort eller inte gjort för att miljöbalken ser ut som den gör. Men det är först nu vi ser konkreta exempel på vad som kan hända och nu måste vi skärpa lagstiftningen. Det vore oerhört pinsamt att förstöra detta unika område och vi skulle få skämmas i hela
Europa, säger Peter Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!